NA MAKARSKOM PRIMORJU TRI OD ČETIRI MUZEJA ŠKOLJAKA U HRVATSKOJ

0

Jadransko more je dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta, među kojima i oko 240 vrsta školjaka. Zaljubljenici u more mogu ih vidjeti razasute po brojnim hrvatskim muzejima. No jeste li znali da u Hrvatskoj postoje svega četiri malakološka muzeja, od kojih čak tri na Makarskom primorju?

Makarska, Baška Voda i Osijek dom su četiri malakoloških muzeja. Uz njih, značajnije malakološke zbirke posjeduju muzeji u Osijeku, Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Metkoviću i Dubrovniku. Valja spomenuti kako postoji i veći broj privatnih malakoloških zbirki od kojih su neke uistinu velike, a dio njih je izložen javnosti. No zadržimo se na muzejima našega Primorja.

3.

Muzej Morski konjic u Baškoj vodi nastao je tijekom osamdesetih godina kao ideja i projekt gospodina Ante Jurišića koji je na taj način materijalizirao svoju ljubav prema čudesnom hrvatskom moru.U početku se je ova malakološka zbirka sastojala većinom od jadranskih školjaka, riba i rakova, ali se postepeno proširila eksponatima iz Atlantskog oceana. Danas je ovaj muzej nezaobilazno odredište turista Baške Vode, ali i cijelog Makarskog primorja.

U staroj gradskoj jezgri Makarske smjestio se Muzej riba, školjaka i rakova isključivo iz Jadrana, a ponajviše iz makarskog akvatorija, koji djeluje preko 40 godina. Ovu vrijednu malakološku zbirku koja broji preko 250 vrsta riba i rakova, prikupio je Jure Glavičić. Makarska ima sreću da je djedovu ljubav prema moru naslijedio unuk Goran Lucić, koji je nastavio ovu vrijednu obiteljsku tradiciju.

Malakološki muzej franjevačkog samostana u Makarskoj utemeljio je 1963. godine fra Jure Radić. Riječ je o turistički najpoznatijoj malakološkoj zbirci u Hrvatskoj, koja broji preko 3000 primjeraka školjaka iz Jadranskog mora te tropskih i suptropskih mora. Rekonstrukcija i sanacija Malakološkog muzeja u Makarskoj započeta je u ljeto 2018. godine bliži se svome kraju te se vrlo skoro očekuje otvorenje ovog bisera turističke ponude Makarske u novom ruhu.

7

U Jadranskom moru živi oko 240 vrsta školjaka. Najveća, a po mnogima i najljepša, školjka od svih je periska, česta stanovnica Makarskog podmorja. Upravo je zbog svoje veličine i ljepote periska od davnina privlačila pažnju čovjeka. Uživajući u plodovima mora, čovjek je zaboravio kako more i njegovi stanovnici nisu neiscrpan resurs i kako njihova moć samoobrane nije za vijeka. Stoljeća nekontroliranog izlova periske zbog mesa i privlačne ljušture te onečišćenje mora u konačnici je uzelo danak. Danas je ova endemska, velika i prelijepa školjka jedna od četiri strogo zaštićene školjke Mediterana.I kao da nije bio dovoljan čovjek, 2016. godine s istočne obale Španjolske krenula je nova prijetnja njezinom opstanku – parazitska bolest koja je vrlo brzo dosegla epidemijske razmjere.

Na žalost, u svibnju Društvo istraživača mora 20.000 milja na Elafitskim je otocima, na samom jugu Hrvatske, zabilježilo prvu pojavu masovnog pomora periski na Jadranu. Srećom, gračke periske ponosne i zdrave krase lagune ovoga mjesta. Potvrđuju to fotografije ronioca Senka Kulaša koji je njihovu ljepotu donio na svjetlo dana. Ove su fotografije svima nama podsjetnik da cijenimo ljepotu koju imamo, uživamo u njoj te da je štitimo za generacije koje dolaze.

Share.

About Author

Comments are closed.