IZLOŽBA SLIKA TONĆIJA ALAČA U POU PLOČE: „Hvala svima, hvala zlatnim ljudima što su došli i što uživaju u moj izložbi”

0

U Pučkog otvorenom učilištu Ploče, a pod glazbenom pratnjom Pučkih pivača Stablina, otvorena je izložba slika Tonćija Alača-Dugog.

Njegovo slikarstvo je već odavno nadišlo lokalne okvire pa već možemo govoriti i o njegovom uspjehu na nivou Hrvatske i šire.

Ante Tonći Alač rođen je 1966. U Makarskoj. Formalni kontakt s umjetnošću ostvario je krajem 90-ih kada se uključuje u radionicu Željka Jermana u Splitu, gdje kroz predavanja i nove medije dolazi u doticaj s postmodernizmom. Na Beppe Assenza Academy of art u Splitu, Alač 2001. završava studij slikarstva. Sudionik je brojnih skupnih izložbi i likovnih kolonija, a samostalno je izlagao u Zagrebu, Sarajevu, Širokom brijegu, Pločama, Splitu i Dubrovniku.

IZ (1) IZ (2) IZ (3) IZ (4)

Kako Alač kaže, za ovu izložbu je najviše zaslužan njegov dragi prijatelj Jure Jovica iz Ploča. Upravo na njegovu inicijativu se napravila izložba s dobrim dijelom slika koje su već napravljene u posljednjih petnaestak godina.

Slikanjem bavi otkad zna za sebe, reći će, ali ozbiljno se počinje baviti početkom Domovinskog rata, točnije početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

„Meni je odmor bio dok smo se vraćali s ratnog terena i onda bih se opuštao uz slikanje, počeo sam raditi i učiti slikati s bojama i to se polako razvijalo, tražio sam neki svoj put u tome svemu, svoje zadovoljstvo“ – prisjeća se Alač.

IZ (5) IZ (6)

Preko raznih učenja, kolonija drugih kolega i prijatelja, upoznao je mnoge ljudi od kojih je učio i radio te skupljao kako on to voli reći „zrnca znanja“ u ovom umjetnosti i ujedno kulturi.

„Kroz sva ta učenja, izradio sam neki svoj stil slikanja, ali uvijek je to bilo uz moj „gušt“ i zadovoljstvo, nema forsiranja, dođe to samo od sebe u ovoj ljubavi za fotografijom – kaže slikar iz Podace.

Nije izostavio spomenuti svog kolegu i prijatelja profesora Antu Brkića, profesor kiparstva i slikarstva iz Čapljine, koji je otvorio izložbu.

IZ (7) IZ (8)

„Meni osobno veliki prijatelj i mentor, mnogo sam od njega naučio. U ovoj umjetnosti, nije sve stvar tehnike, nego i umijeća kako tražiti dalje i kako zapravo pravilo učiti dalje, puno mi je u samom učenju pomogao upravo profesor Brkić.“  – zahvalno će Tonći Alač.

IZ (9) IZ (10)

„Hvala svima, hvala zlatnim ljudima što su došli i što uživaju u moj izložbi, napravili su mi veliko zadovoljstvo što došli i podržali me!“  rekao nam je na kraju Tonći Alač.

Piše: Augustin Markota

Foto: POU PLOČE

Share.

About Author

Comments are closed.