NAGRAĐENI NAJBOLJI NATJECATELJI TURNIRA „GO – IGRA (BEZ) GRANICA“

0

U Zaostrogu je završen međunarodni turnir „Go – igra (bez granica). Bio je to prvi turnir ovakve vrste u Hrvatskoj, a mečevi su se igrali na različitim lokacijama, od arboretuma u zaostroškome samostanu Svete Marije do ispod mora, u akvatoriju Zaostroga.

Podsjetimo, Go je misaona igra na ploči za dva igrača. Izmišljena je u Kini prije više od pet tisuća godina i najstarija je strateška igra koja se još uvijek igra po nepromijenjenim pravilima. Prije 1 500 godina igra je došla i u Japan gdje je dobila status uzvišene dvorske vještine. Pravila igre su vrlo jednostavna, a mogućnosti neograničene. U zemljama Dalekog Istoka go je sastavni dio kulture i obrazovno procesa, a sve je popularnija i u europskim zemljama. U Hrvatsku su igru donijeli časnici Austrougarske mornarice početkom 20 stoljeća.

Igra počinje na praznoj ploči koja ima 19X19=361 sjecište. Igrači na sjecišta naizmjenice postavljaju crne i bijele „kamenčiće“ koji se u nastavku igre ne mogu micati. Cilj igre je okružiti više „teritorija“ (sjecišta) od protivnika. Go se može igrati i na pločama manjih dimenzija (7X7, 9X9 ili 13X13), što se na samome početku igre i preporučuje.

U Zaostrogu su svečano dodijeljene nagrade i priznanja najboljim natjecateljima, koji su bili podijeljeni u četiri kategorije: početnici, koji su tek naučili igrati ovu igru, kategorija starosti do 12 godina, kategorija do 16 godina starosti i kategorija do 20 godina starosti. Imena nagrađenih uskoro ćemo objaviti. Svečanost dodjele priznanja je vodio Damir Medak, profesor s zagrebačke Geodezije, a dio medalja dodijelila je zamjenika gračkoga načelnika Anita Šutić.

Share.

About Author

Comments are closed.