NAKON 74 GODINE PRVI ZAREĐENI SVEĆENIK U OVOM DIJELU MAKARSKOG PRIMORJA

0

Crkva svetoga Mihovila u Gradcu bila je pretijesna za sve koji su željeli nazočiti mladoj misi fra Darija Sinkovića, 26-ogodišnjega Gračanina iz Franjevačke provincije Presvetoga otkupitelja. To je prva mlada misa u ovom dijelu Makarskog primorja nakon pune 74 godine, poslije mlade mise fra Marija Stipića, također iz Gradca, sada već davne 1945. godine.

Fra Dario je za svećenika zaređen u splitskoj katedrali svetoga Petra 22. lipnja ove godine, a, kao župni vikar, svoju prvu svećeničku službu vršiti u župi sv. Ilije poroka u Metkoviću. Među brojnim svećenicima na misi u gračkoj crkvi bio je i župnik župe svetoga Mihovila fra Bone Bilić, Dariov kum. Propovijed je održao fra Domagoj Runje, profesor na Teološkom fakultetu u Splitu.

„Bog je ovu župu podario velikim darom – mladim svećenikom. U Evanđelju Isus dva puta šalje svoje učenike propovijedati, prvi put dvanaestorici apostola čija imena znamo, a drugih put njih 72, čija su nam imena nepoznata. Nije to bez razloga i poruka je jasna, riječ je o nama samima, jer šalje sve nas. Svi smo pozvani propovijedati Evanđelje, jer „žetva je velika, a radnika je malo“. A žetvi prethodi sjetva, u kojoj svako zrno ne padne na plodno tlo. Isus je sijač, a mi smo radnici. Jedan plod žetve ubire se danas u ovoj župi. Fra Dario je živi dokaz da u ovoj župi postoji molitveno ozračje koje daje plodove. Nema svećenika koji nije izmoljen i za kojeg se ne moli neprekidno.

Prihvatiti Isusovu riječ pitanje je života ili smrti. Ako prihvatiš, možeš na tom putu posrtati i dizati se, ići brže ili sporije, ali ako ustraješ, ući ćeš u život. Svećenički poziv je poseban, za čitav život i njemu se čovjek u potpunosti posvećuje. Molimo Gospodara žetve da pošalje još radnika u žetvu svoju, jer što je više radnika, i žetva će biti veća“, neke su od misli koje je iznio fra Runje. Pozdravni govor na kraju mise održao je fra Marko Mrše, poglavar Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja.

Svečanost je uveličala i Dariova rodbina, brat Mario, otac Žarko i majka Gordana, inače dugogodišnja članica Ženskog zbora Gradac, koji je, pojačan muškim članovima župnog zbora Vrgorac, predvodio pjevanje mlade mise.

Foto: Augustin Markota

Share.

About Author

Comments are closed.