DRUŽITE SE I OVO LJETO UZ ORIGAMI RADIONICE U NARODNOJ KNJIŽNICI

0

Družite se i ovo ljeto uz ljetne origami radionice u Narodnoj knjižnici Ploče.

Origami tradicionalna je japanska vještina kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat, ali postoji veliki broj modela koji se radi od drugačijih oblika papira – pravokutnika, trokuta itd. Origami se dijeli na tradicionalni i modularni, u kojem se više dijelova povezuje u cjelinu.

Ne postoje precizni podaci o tome, kada je origami nastao. Najčešće se povezuje s izumom papira u Kini oko 2. stoljeća pr. Kr. Iako je tamo najvjerojatnije i nastao, origami je pravi procvat doživio u Japanu, gdje se tretira kao nacionalna umjetnost. Pored Japana, ova vještina se pojavila i u drugim dijelovima svijeta, primjerice u Španjolskoj, gdje je poznata pod imenom “papiroflexia”.

Već u 8. stoljeću, origami je postao sastavni dio raznih ceremonija u Japanu. Samuraji su razmjenjivali darove, koji su na sebi imali ukrase “tuti” – savijene trake papira. Za vrijeme obreda šintoističkih vjenčanja, korišteni su origami leptiri, koji su simbolizirali mladence.

Za radionice vam prijave nisu potrebne, a održavat će se svaki četvrtak od 10 sati u prostorijama Narodne knjižnice u Pločama.

Voditeljica je Tena Zmijarević.

origami

Share.

About Author

Comments are closed.