TANKER ‘STI POPLAR’ KOJI JE UNIŠTIO DOK, VRATIO SE U LUKU PLOČE

0

 Tanker STI Poplar, koji je u kolovozu prošle godine udario u dok u Luci Ploče, zbog čega je nastala velika materijalna šteta a na jugu Dalmacije, Crnoj Gori i BIH poremećena opskrba naftom i derivatima proteklih je dana ponovno uplovio u pločansku luku. 

Tanker se sigurno vezao na obnovljeni vez na terminalu tekućih tereta, čija je obnova koštala oko 13 milijuna kuna te je iskrcao trideset tisuća metara kubnih dizelskog goriva.

Nakon što su završeni svi radovi uspostavljeno je normalno odvijanje prometa tekućih tereta preko luke Ploče te će luka prihvaćati tankere iste veličine kao i prije pomorske nezgode,  što potvrđuje i uplovljavanje broda STI Poplar, koji je prouzročio materijalnu štetu.Ponovni dolazak tanker STI POPLAR u luku Ploče je dodatni dokaz da je vez na terminalu tekućih tereta u potpunosti siguran, kao i da su navodi vlasnika o „krivnji“ Lučke uprave Ploče za havariju potpuno neosnovani.

Podsjetimo, tanker je oštetio priveznuutvrdicu i noseću platformu zbog čega terminal za tekuće terete u pločanskoj luci više mjeseci nije bio u funkciji a brodovi sa naftom i derivati upućivani su u Solin i Rijeka.

10166981Budući je na prijedlog brodarske kompanije STI Poplarshippingcompanylimited čiji brod je izazvao havariju na području Lučke uprave Ploče u kolovozu 2018., osnovan Fond ograničene odgovornosti od  134 milijuna kuna iz njega će se namiriti sve oštećene stranke. Među „Luke Ploče dd“ i „Naftni terminali Federacije“ (NTF), Lučka kapetanija Ploče, INA AGS, „Petrol“, kompanija „ATT Terminali“ te Lučka uprava Ploče koja je zbog velike materijalne štete i najveći obeštećenik.Prema međunarodnom pravu odštetu mora nadoknaditi kompanija broda “STI Poplar” koji je registriran na Maršalovim otocima.

Lučka uprava Ploče pred trgovačkim sudom u Splitu potražuje odštetu od oko dvadeset milijuna kuna-kazao je ravnatelj Lučke uprave Ploče, Tomislav Batur. naglašavajući da nikako ne stoje primjedbe koje su dolazile iz kompanije „STI Poplarshippingcompanylimited“ da je vez nesiguran te da nisu bile poduzete sve sigurnosne mjere prilikom uplovljavanja.

– Ovaj brod je uplovljavao bez ikakvih problema i prije 5. Kolovoza kada se dogodio akcident i opet je sada uplovio istom rutom nakon obnove veza. Sve to potvrđuje da je vez siguran i da nema problema prilikom uplovljavanja, zaključio je ravnatelj Lučke uprave Ploče, Tomislav Batur.

Piše: Stanislav SOLDO (Slobodna Dalmacija)

 

Share.

About Author

Comments are closed.