U AMERICI JE GASTRONOMSKA DELICIJA, A U NERETVI ŠTETOČINA

0

Strpljivo čeka da cipol ili neka druga riba uđe u jednu od brojnih vrši zapetih u laguni Parila, jednom od najbogatijih ribolovnih područja u neretvanskome kraju, a onda u vršu uđe i on i pogosti se. Paradoksalno, agresivnom predatoru, plavom raku „saveznici“ su ribolovci koji na tome području postavljaju vrše, mreže, parangale i druge alate za ulov ribe, a on im ih, kao „nagradu“, oštećuje i uništava, kao što uništava i jede autohtone vrste rakova i školjki. Izazva to u zadnje vrijeme ogorčenost lokalnih ribara koji s plavim rakom sve teže izlaze na kraj.

Zakrpljena vrša koju je uništio plavi rak

Zakrpljena vrša koju je uništio plavi rak

Plavi rak se pojavio 50-ih godina prošlog stoljeća u Veneciji, vjerojatno u balastnim vodama, a prije više deset godina završio je na ušću Neretve. Prema riječima lokalnih ribara, na ovom podneblju pogoduje mu temperatura vode, slanost, obilje hrane koju konzumiraju, kao i činjenica da u hranidbenom lancu nema prirodnih neprijatelja. Ženka, rakovica, kazuju nam neretvanski ribolovci, zna imati i do dva milijuna jajašaca u jednom leglu, a broj takvih legla ovisi o temperaturi mora i brojku toplih dana.

Ostaci cipola i plavi rak u vrši

Ostaci cipola i plavi rak u vrši

U slučaju Mihovilskog, produženog ljeta,  ostaje neuobičajeno dugo, prije nego se, uoči dolaska nižih temperature, povlači u mulj ili u neka toplija odredišta. Do sada je zamijećen na nekoliko lokacija na obali Jadranskoga mora, ali najviše se zadržao upravo na ušću rijeke Neretve.

Vrše koje je oštetio plavi rak moraju na popravak

Vrše koje je oštetio plavi rak moraju na popravak

Suočena s brojnih pritužbama ribara, struka predlaže dvije metode borbe protiv te invazivne vrste. Prva je sanitarniizlov, odnosno izvlačenje što većih količina plavog raka iz prirode i uništenje, a druga mogućnost je da ga se shvati kao resurs. Naime, u nekim dijelovima svijeta, primjerice u Americi, u gastronomiji taj rak je delikatesa kao npr. jastog. Stoga, ne bi bilo loše da ga naši restorani pokušaju iskoristiti  kao novu ponudu u gastronomiji. Ima ga dosta i toliko je invazivan da ga ne treba uzgajati, samo loviti.

Plavi rak hvata jegulju

Plavi rak hvata jegulju

A, za sada ga love samo rijetki ribolovci, koji su iskustva donijeli upravo iz Amerike. Njihove vrše, za razliku od autohtonih, neretvanskih, od obične mreže, izrađuju se od čelične žice i obložene su plastikom, tako da ih plavi rak ne može uništiti. U njih se postavlja mamac, najčešće svježa riba. U jednu takvu vršu može se uhvatiti između 20 i 30 plavih rakova.

3. Ulovljeni plavi rakovi

Ulovljeni plavi rakovi

Prirodno područje rasprostranjenosti plavog raka zapadni je Atlantik uključujući cijelu kanadsku obalu sve do obala sjeverne Argentine, Bermuda i Antila.U Europi je ova vrsta prvi puta zabilježena 1901. u Francuskoj, a proširila se na sjever do Baltičkog mora, na jug do Španjolske i na Mediteran te sve do Azije u vode Japana.Prvi nalaz plavog raka u Mediteranu zabilježen je 1949. blizu Venecije nakon čega se nalazi ove vrste drastično povećavaju.

4. Plavi rak

Plavi rak

U istočnom Mediteranu vrsta je zabilježena u vodama Egejskog mora, Turske, Izraela, Libanona, Egipta i Crnog mora, a u dijelu zapadnog Mediterana zabilježena je u Ligurskom moru i u vodama oko Sicilije.Pretpostavlja se da je plavi rak unesen u Mediteran balastnim vodama s obzirom na to da je najčešće zabilježen blizu luka i plovnih putova. U Jadranskom moru prvi primjerci plavog raka u Jadranu zabilježeni su u listopadu 2004. godine kod Stona.

6. Cipol kojeg je unakazio plavi rak

Cipol kojeg je unakazio plavi rak

Kako spremiti polpete od plavog raka?

Na američkim obalama Altantika izlovljavaju plave rakove jer su cijenjeni zbog njihovog ukusnog, slatkog, bijelog mesa pa su u brojnim restoranima glavna gastronomska ponuda. Amerikanci ih obožavaju pripremiti na buzaru, ali pravi hit su Crabcakes, odnosno polpete od plavog raka. Evo kako ih napraviti:

Sastojci: pola kilograma mesa plavog raka,

1 jaje

1,5 jušna žlica majoneze,

1,5 jušna žlica mustarde, odnosno senfa

1 čajna žlica Worcestershire umaka

crni papar, sol, crvena mljevena paprika

nasjeckani freški celer i nasjeckani petrusin

krušne mrvice i biljno ulje

Crab cakes polpete od plavog raka

Crab cakes polpete od plavog raka

Jaje, majonezu, mustardu, Worcestershire umak, papar, crvenu papriku i petrusin izmiješajte u zdjeli, dodajte meso plavog raka i krušne mrvice te pažljivo oblikujte šest polpeta koje ćete ohladiti u frižideru sat vremena. Nakon što se ohlade polpete politi biljnim uljem te peći u tavi na srednjoj temperaturi tri do pet minuta sa svake strane, a potom ih servirati sa tatar umakom i fetom limuna. Amerikanci savjetuju da se dno tave obloži aluminijskom folijom.

Share.

About Author

Comments are closed.