USUSRET MARATONU: U čije će ruke Domagojev štit: Crni put, Gusari ili Stablina?

0

Predstavljamo tri ekipe za koje maratonski znalci kažu da su favoriti za uzimanje Domagojeva štita. Stablina je branitelj naslova, a kominski Gusari i lađari s Crnoga puta spremni su ga preuzeti.

UL Crni put – ekipa koja nas je navikla šokirati

UL Crni put dolazi iz metkovskog kvarta s desne obale Neretve. Neslužbeni naziv Crni put je dobio po cesti koja se proteže od željezničkog kolodvora u Metkoviću prema Vidu (danas ulica Put Narone) koja se nasipala otpadnom crnom šljakom od tadašnjih parnih lokomotiva. Na Maratonu lađa nastupaju od 2008.godine.

Prvih nekoliko maratona lađa iz Metkovića su kratko sudjelovale ekipe: Male Bare (1998.), Metković Croatia osiguranje i KUD Metković (1999.), Metković Žabe i komari i RK Metković (2000.), Sv. Matej Carina (2002.-2004.), UL Sveti Nikola (10 sudjelovanja) i njihova juniorska posada (2009.-2010.) te ženske ekipe Gusarice (od 2012.) i Metkovke (od 2006.godine.)

Jedno vrijeme Crni put je imao čak tri ekipe, osim prve postave sudjelovali su i njihovi juniori u pet navrata od 2011.godine te od 2013.godine četiri godine u nizu SU Crni put.

Dolaskom trenera Josipa Kaurina i višemjesečnim treninzima započela je žetva medalja, bilo je to 2013. godine. U Opuzenu na brzinskim utrkama osvajaju prvo mjesto a na Maratonu lađa dogodio im se neviđeni peh. Samo 500 metara do cilja na ulazu u uski kanal pred Lukom Ploče u trenutku, kada su silovitim tempom počeli pretjecati do tada vodeće Gusare, zapinju o konop kojim su bile privezane brodice uz obalu i u cilj stižu tek treći, a nakon što je diskvalificirana ekipa Stabline, dodijeljeno im je drugo mjesto. Pamti se da nikad snuždenija ekipa nije primila medalje na postolju.

Foto: LIKEmetkovic.hr

Foto: LIKEmetkovic.hr

Već 2014. godine, izuzetno motivirani, na brzinskim utrkama u Opuzenu uvjerljivo osvajaju još jedno prvo mjesto. Kada se očekivao bljesak na maratonu već nakon prvih stotinjak metara od starta uslijedio je šok, u gužvi i u dodiru s drugim lađama ispada im parić u Neretvu a njihova lađa nekontrolirano skreće i udara u obalu. I dok su vodeće i ostale ekipe odmicale Neretvom lađari Crnog puta vraćaju se na sredinu Neretve u koju uskaču pojedini veslači i trener te brzo montiraju parić i tada kreće neviđeni trenutak, kao daleko posljednja lađa silovitim tempom od početka redom prestižu ostale te iza Opuzena do tada vodeće Gusare kojeg ostavljaju stotinjak metara iza sebe stigavši uvjerljivo prvi na cilj i napokon osvajaju toliko željeno zlato i veliki štit.

Toliko odricanja tijekom cijele dvije godine dovelo je do zasićenja i smanjenja intenziteta vježbanja te iduće 2015. godine osvajaju treće mjesto kao i 2017.godine. Prošle godine nakon svega desetak treninga stižu deseti. Na brzinskim utrkama u Opuzenu bili su ukupno tri puta prvi i dva puta treći. Ove godine su se na tri utrke, u Zagrebu drugi Krvavcu prvi i u Metkoviću prvi u kvalifikacijskoj utrci, promovirali u jednog od tri glavna favorita na 22. Maratonu lađa.

Kominski Gusari su s ukupno 13 odličja najtrofejnija ekipa u povijesti Maratona

UL Gusari Komin jedna su od četiri ekipe koje su sudjelovale na svim maratonima lađa, ujedno su i najtrofejnija ekipa Maratona. Domagojev štit su osvojili šest puta, pet puta su bili drugi a dva puta treći, već deset godina na postolju.

Na brzinskim utrkama dva puta su bili pobjednici, tri puta drugi i jedanput treći. Na prva dva maratona lađa bili su viceprvaci a na trećem brončani. Narednih godina slijedi pad do 30. mjesta na maratonu 2007. godine nakon čega se ekipa konsolidira i uz nadzor trenera Ivana Šabjana počinje sa ozbiljnijim radom i pripremama u teretani i na vodi što daje rezultat u vidu pet uzastopnih prvih mjesta u periodu 2009.-2013.

Za osvojena tri uzastopna prva mjesta dobili su u trajno vlasništvo veliki štit 2011.godine i bili na pragu drugog 2014.godine ali je tada Crni put bio prejak.

Naredne dvije godine zastajali su na drugoj stepenici iza Stabline i Argonauta iz Bjelovara da bi 2017.godine ponovno bili prvaci čime su priskrbili titulu najtrofejnije ekipe maratona lađa, po broju zlata izjednačili se s Rogotinom.

Prošle godine ostvarili su najlošiji plasman u zadnjih deset godina, tek treće mjesto. Nakon dvije godine pauze na maraton se vraća i ekipa Gusari II koja je sudjelovala 2015. postigavši šesto mjesto i 2016. godine kada su bili deveti. Tri godine su Gusari imali i juniorsku ekipu (2001. – 2002. i 2011.).

Foto: LIKEmetkovic.hr

Foto: LIKEmetkovic.hr

Gledajući pripremne rezultate, gdje su osvajali prvo (uvjerljivo) ili drugo mjesto, izmjenjujući se s Crnim putom, promoviraju se u prvog favorita ovogodišnjeg maratona lađa a najvećeg konkurenta imati će u Crnom putu. Zbog duže klupe odnosno više veslača za odabir najboljih ipak imaju prednost u odnosu na Crni put. I njihova druga ekipa nije niti malo lošija i biti će sigurno visoko plasirana, do favorita.

UL Stablina će biti veliki izazov obrana prošlogodišnje titule

UL Stablina dolazi iz prigradskog naselja grada Ploča smještena na južnom prilazu gradu iz pravca Dubrovnika. Do sada su na maratonu lađa nastupili 19 puta i ovo će im biti jubilarni 20. nastup.

Na maratonu lađa 12 godina sudjelovala je ekipa pod imenom Plina Stablina a pet godina i ekipa Mladost Stablina tako da su u početnim maratonima istodobno bile tri ekipe iz župe Plina-Stablina.

UL Stablina na maratonu lađa dva puta su bili prvaci (2015. i 2018. godine), tri puta drugi (2010., 2014. i 2016.) i jednom treći (2017.godine) te čak četiri puta četvrti. Zadnjih pet godina su redovito na postolju.

Foto: LIKEmetkovic.hr

Foto: LIKEmetkovic.hr

Na brzinskim utrkama tri puta su bili prvaci (2010., 2015. i 2018.), dva puta drugi (2013. i 2016.) i tri puta treći (1999., 2012. i 2014.). Zanimljivo je da su čak u četiri navrata na Maratonu lađa podijelili mjesto: 2012. četvrto sa Škrapom, 2014. i 2016.godine 2. mjesto sa najvećim rivalima Gusarima Komin te 2017.g. treće mjesto sa Crnim putem.

Prošle godine suvereno su vladali stigavši prvi i na brzinskim utrkama i na maratonu lađa a od četiri održana lađarska kupa na dva su pobijedili a druga dva su bili drugoplasirani.

Ove godine sudjelovali su na ukupno četiri lađarska kupa: u Zagrebu su bili 4., na Kupu Gospe Karmelske podijelili su treće mjesto sa Gusarima II i Zagrebom, u Metkoviću su pobijedili u repesažu a u kvalifikacijskoj utrci bili su treći, te u Peračkom Blatu drugi.

Gledajući pripreme, na svim utrkama su bili iza prve ekipe Gusara i ne ostavljaju dojam koji su imali prošle godine kada su na Maratonu lađa poveli utrku od početka do kraja. Iako ove pripremne utrke nisu stvarno mjerilo i Maraton lađa je nešto drugo, vidljiva je ipak spremnost pojedinih ekipa. Na ovogodišnjem maratonu lađa ulaze u krug tri glavna favorite za veliki štit Kneza Domagoja.

Izvor: Udruga lađara Neretve

 

Share.

About Author

Comments are closed.