UČITELJICA IZ OPUZENA DOBILA PRESTIŽNU SVJETSKU NAGRADU!

0

Ivana Bašić_Da se rad uvijek isplati svjedoči primjer učiteljice iz Opuzena, Ivane Bašić koja je dobila prestižnu svjetsku nagradu. Njezina postignuća na polju odgoja i obrazovanja najmlađih prepoznali su u međunarodnoj organizaciji Global Teacher Award koja okuplja učitelje iz čitavog svijeta te joj je jedinoj u Hrvatskoj dodijeljena nagrada za 2019. godinu.

Nagrada “Global Teacher Award” dodjeljuje se učiteljima i nastavnicima koji daju poseban doprinos svojoj profesiji, a ustanovio ju je Alert Knowledge Services (AKS) iz Indije s ciljem izgradnje boljeg društva kroz obrazovanje. Za nagradu se natječu prosvjetni radnici iz 70 država, a bira se sto najboljih.

Nagradu dobiju oni učitelji koji pristupaju učenicima s ljubavlju, kojima učionica nije jedino mjesto poučavanja, učitelji koji obrazuju mlade ljude da budu aktivni članovi društva te svoje znanje rado dijele s drugim učiteljima.

Dodjela nagrada, statua i diploma bit će upriličena 15. rujna 2019. u New Delhiju, na svjetskoj obrazovnoj konferenciji „Global Teacher Conclave & Awards 2019”.

A Ivana je upravo ispunila sve zahtjevne uvjete ove organizacije kroz svoj višegodišnji rad na radnom mjestu učiteljice. Nažalost, premda je jedina u Hrvatskoj dobila ovo priznanje, Ivana nije sigurna hoće li moći putovati u New Delhi. Naime, za pomoć i potporu se obratila resornom Ministarstvu prosvijete i ministrici Blaženki Divjak te Dubrovačko-neretvanskoj županiji ali odgovora još uvijek nije dobila.

Za ovu prestižnu nagradu Ivanu je nominirala kolegica iz Zaječara u Srbiji sa kojom radi na nekoliko međunarodnih projekata.

–  Ova nagrada je priznanje meni za moj radi ali i mojoj školi, Osnovnoj školi Opuzen-ističe Ivana, koja nije mogla vjerovati da je dobitnica ove važne nagrade među prosvjetarima. Umjesto slavlja, sada joj je glavna preokupacija kako otići do daleke Indije jer se nagrade dodjeljuju New Delhiju. Puno je tehničkih pitanja od novca koji joj je potreban pa do putovnice koju bi morala zatražiti po žurnom postupku. No sve su to slatke brige.

Premda je dobila nagradu Ivana ne leži na lovorikama stare slave, jer sa svojim trećašima trenutno radi na eTwinning projektu Mjesečeve zgode.

–  Apollo 11 je bila svemirska misija koja je 20. srpnja 1969. godine ostvarila čovjekov san i dovela prve ljude na Mjesec. Po prvi puta ljudska noga je kročila površinom Mjeseca. Ove godine navršava se točno 50 godina od toga događaja.

Cilj projekta je upoznati učenike s prvim letom ljudi na Mjesec te njegovim posljedicama na cijeli ljudski rod. Kombinirajući različite metode i oblike rada u različitim nastavnim situacijama utjecati na razvoj dječje znatiželje, kreativnosti i maštovitosti, kazala je Ivana, naglašavajući kako ovim projektom zapravo želi razvijati prirodnu dječju znatiželju, kreativnost i maštovitost. Želimo utjecati na razvoj suradničkih i komunikacijskih vještina te poticati liderstvo.

Ivana Bašić teacherInače, njezina nastava je zapravo projektna i terenska nastava kojom se djeca upoznaju sa različitim životnim situacijama. Od bubanja napamet nema ništa. Nastojim kroz projekte djeci približiti nastavno gradivo. Zapravo projekte radimo iz svih predmeta-kazuje nagrađena učiteljica Ivana, naglašavajući da često koriste video konferencijsku vezu povezujući se da drugim školama ovisno koja se tema obrađuje.

Učiteljica Ivana kaže da je to Škola za život. Zapravo ona već 27 godina koliko radi u prosvijeti provodi školu za život i na taj način priprema svoje učenike da postanu dobri ljudi.

– Ovo je priznanje za moj višegodišnji rad u prosvijeti u obliku statue i diplome. Kolegice iz susjednih zemalja su me kontaktirale da idem sa njima na dodjelu. Iz Crne Gore ide pet učiteljica koje su dobile nagradu i sa njima ministar prosvijete ali ja još uvijek čekam odgovor od našega ministarstva, zaključila je najbolja hrvatska učiteljica, Ivana Bašić.

Za najboljeg nastavnika na svijetu konkuriraju učitelji iz sedamdesetak zemalja svijeta.

Nagradu je uspostavio Alert Knowledge Services (AKS) iz Indije, koji radi sa školama iz cijelog svijeta i to na edukaciji: ravnatelja škola, nastavnika, knjižničara i savjetnika u obrazovanju sa ciljem izgradnje boljeg društva kroz sustav obrazovanja.

Stanislav SOLDO

Share.

About Author

Comments are closed.