FAVORITI OVOGODIŠNJEG MARATONA LAĐA

0

Sutra je dan D za lađare, željno čekan trenutak za „okršaj“ na vodi. Ove godine na maratonu lađa sudjelovati će ukupno 28 lađarskih posada, većina iz doline Neretve ali i iz Rijeke, Siska, Zagreba, Bjelovara, Đakova, Vinkovaca i jedna inozemna, najudaljenija Salašari Somborski iz Sombora (Vojvodina-Srbija).

Od svibnja imali smo nekoliko lađarskih utrka na kojima su se okušale pojedine ekipe te prije dva dana i utrke za startne pozicije u Opuzenu. Iz svega navedenog vidljivo je da imamo tri izrazita favorita maratona lađa: Stablina, Gusari Komin i Crni put. Sve tri ekipe koje su se u zadnjih deset maratona penjale na pobjedničko postolje. Tijekom pripremnih utrka dominirali su Gusari Komin i Crni put a na brzinskim utrkama ova tri favorita podijelila su prva tri mjesta. Vidljivo je da je riječ o vrlo spremnim i motiviranim ekipama i jakim starterima koji će na brzini od nevjerojatnih 70-80 zaveslaja u minuti povesti utrku.

Prošle godine Stablina je povela od samog starta pa do cilja ne dozvolivši nikome da je ugrozi. Ove godine druga je priča, Gusari Komin puno su jači a i Crni put. Gusari su zbog „duže“ klupe prvi favoriti, imaju i svoju drugu ekipu pa su u rosteru imali oko 30 veslača za odabir najboljih za prvu postavu. Uglavnom nikad neizvjesniji maraton, možda manje izrazitih favorita ali nikad neizvjesniji. Tu je još jedna ekipa koja priželjkuje borbu za medalje, lađari Zagreba ovogodišnji debitanti. Imali su ovog ljeta dvije provjere (Zagreb gdje su bili tek sedmi i Kup Župa Bagalovići gdje su podijelili treće mjesto sa još dvije ekipe). Niti na brzinskim utrkama nisu briljirali, tek 8.vrijeme. Iako je većina njih veslala maraton lađa ipak kao ekipa nemaju iskustva i to im je hendikep. Da li će pod vodstvom trenera Josipa Kaurina uspjeti iznenaditi na maratonu lađa vidjet ćemo sutra. U red ekipa koji će biti u vrhu do ovih favorita spadaju Gusari Komin 2 i prošlogodišnji viceprvaci SU Argo Bjelovar. Gusari 2 su se na pripremnim utrkama pokazali jakima, no dali će imati snage do Ploča u srazu sa drugim ekipama? SU ARGO nije na onoj razini na kakvoj je bio zadnjih godina ali imaju iskustvo što ih primiče vrhu.

Posada Hrvatske ratne mornarice najduže se pripremala na vodi ali su najviše vremena izgubili na uveslavanje neiskusnih veslača. Njihovu posadu čine mahom momci izvan Neretve kojima je ovo prvi maraton lađa tako da bi za njih uspjeh, u ovoj prvoj godini, trebao biti plasman među deset ekipa. UL Sveti Ilija dugo su se pripremali ali na pripremnim utrkama nisu nikako briljirali, međutim zbog jakih i dugih priprema bi trebali biti među prvih deset.

Za preostala dva mjesta među deset ekipa konkuriraju UL Gospa Karmelska, ŠUMARI Bjelovar, Sisak i Jerkovac a svoje mjesto tražiti će i Lađari Slivna, Baćine, KUU Škrapa… Dosta toga ovisi o motivaciji, zna se dogoditi da ekipa pod imperativom rezultata jednostavno „pukne“, izgubi motivaciju i ostvari daleko loš rezultat. Pojedinima se dogodi peh da se lađa nalije, da se ukliješte među druge lađe zbog čega zaostanu za drugima. Zato je bitno imati „bistru“ glavu i ne posustajati.

Treba se prisjetiti maratona lađa 2014godine kada je Crni put sa zadnjeg mjesta stigao prvi na cilj ili 2007.godine kada je tadašnja ekipa Rogotina zapela na startu da bi poslije prestigli nekoliko prvih ekipa do prvog mjesta.

Tko od pratitelja uspije održati priključak za vodećima na startu i izvući se postići će dobar plasman, tko zapne negdjeu gužvi lađa teško će uhvatiti priključak za vodećima.

Kao što lađarska himna kaže: 
Plovit će lađa ploviti mnogo lita, dok je Boga i Neretvanina…

POGLEDAJTE JUDI I POZDRAVITE SAD
SVE ONE ŠTO LAĐU VOZE
OD METKOVIĆA I OPUZENA, SVE DO PLOČA
PRITISNIMO BRAĆO, IMA DOSTA PUTA
OVO MOŽE IZVESLATI SAMO JAKA RUKA

VESLAJUĆI TRIBA PUNO MISTA PROĆI
I ONAKO, SAV U ZNOJU SVE DO CILJA DOĆI.
POVIST PIŠE KAKVA NAM JE VOLJA,
UZOR NAM JE LAĐA KNEZA DOMAGOJA.

HRABRO VESLAJ, VESLAJ, VESLAJ
NERETVOM, NERETVOM
ČAST JE VOZIT, VOZIT MARATON, MARATON
AKO I NE DOĐEŠ PRVI
NEMOJ DA TI BUDE ŽA.
S TOBOM SE PONOSI CILA NERETVA.

Share.

About Author

Comments are closed.