Grad Ploče će od 4 najveća obveznika plaćanja komunalne naknade uprihodovati 4,2 milijuna kuna više nego do sada

0

Grad Ploče će od ove godine od Luka Ploče d.d., Lučke uprave Ploče, Naftnih terminala Federacije i Adriatic Tank Terminalsa, koji predstavljaju četiri najveća obveznika plaćanja komunalne naknade, ostvarivati prihode veće za preko 4,2 milijuna kuna, nego je to bilo u zadnjih 12 godina. Proizlazi to iz novih rješenja koje gradska uprava šalje na brojne adrese fizičkih i pravnih osoba, a koja se temelje na novome Zakonu o komunalnom gospodarstvu, usvojenom prošle godine. Na osnovu toga Zakona gradovi i općine trebali su donijeti novu Odluku o komunalnoj naknadi.

Gradsko vijeće Ploča donijelo je Odluku krajem siječnja ove godine nakon burne rasprave u kojoj je oporba, nezadovoljna načinom njenog prezentiranje, napustila sjednicu na kojoj je ostalo devetero vijećnika vladajuće koalicije (SDP – NL Niko Orepić – HSS – Pločanska stranka). Točno onoliko koliko je potrebno za kvorum i donošenje ovakve odluke, jer Gradsko vijeća Grada Ploča broji 17 članova. No, čuđenje je tada izazvalo ponašanje HSS-ovoga vijećnika Zdenka Mateljka, koji je glasovao protiv te Odluke. Naime, da je Mateljak napustio sjednicu Vijeća, ako je već bio protiv predložene Odluke, ona ne bi bila usvojena jer bi bio srušen kvorum. Podsjetimo, prijepori su pratili donošenje zadnje Odluke o komunalnoj naknadi i 2007. godine, kada su se tadašnjem prijedlogu Gradskoga poglavarstva Ploča usprotivili vijećnici koji su na određeni način bili vezani uz Luku Ploče, bez obzira na stranačku pripadnost. Luka Ploče je, naime, do početka siječnja 2007. plaćala 350 tisuća kuna na ime komunalne naknade. Tada je predloženo povećanje toga iznosa na  oko pet milijuna kuna, ali vladajuća koalicija predvođena SDP-om nije uspjela osigurati dovoljno ruku, pa je na kraju, kao kompromisno rješenje, usvojena Odluka s koeficijentom namjene za lučki poslovni prostor 1,5, što rezultira godišnjim iznosom od oko 1,4 milijuna kuna. Sukladno novim rješenjima Luka Ploče d.d., čiji je koeficijent namjene sada 6, umjesto dosadašnjih 1,4 milijuna,  godišnje plaćati Gradu Ploče 4,6 milijuna kuna, NTF će umjesto dosadašnjih 360 tisuća kuna plaćati gotovo 1,2 milijuna kuna, Lučka uprava Ploče umjesto 180 tisuća kuna plaćati će oko 300 tisuća kuna, a ATT umjesto nešto manje od 200 tisuća kuna, oko 250 tisuća kuna. Saznajemo da nisu svi presretni najnovijom Odlukom o komunalnoj naknadi pa ne treba isključiti ni mogućnost žalbi.

Grad Ploče je već ranije počeo slati rješenja o komunalnoj naknadi fizičkim osobama na području Staševice, Crpala-Spilice-Gnječi, Baćine, Peračkog Blata, Stabline, Rogotina, Šarić Struge, Banje i Komina, a u tijeku je slanje rješenja za sami grad Ploče. Nakon što se pošalju sva rješenja, na adrese obveznika stići će uplatnice za prvih šest mjeseci ove godine. Prihodi od komunalne naknade su strogo namjenski prihodi i troše se u Programu održavanja komunalne infrastrukture Grada Ploča, što uključuje i trošak javne rasvjete na gradskome području. U dosadašnjim godinama Grad Ploče je za ovu namjenu trošio između milijun i 1,2 milijuna kuna. Dodatni priljev sredstava otvara mogućnost novih ulaganja u Program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture na gradskome području.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji je na pločanskim kioscima od petka ujutro!

 

Share.

About Author

Comments are closed.