DANAS JE OBLJETNICA POBJEDE GRAČKIH ZAŠTITNICA VJERE

0

Na današnji dan prije 63 godine (16. kolovoza 1956.) gračke su žene, predvođene Matildom Stipić i Jelisavom Korljan, stale u obranu vjere i svoga biskupa. Suprotstavivši se skupini prosvjednika na središnjem mjesnom trgu, ove su hrabre žene ispisale gračku povijest.

foto_gradac

Vjera je oduvijek duboko prožimala živote stanovnika Makarskoga primorja. Svoje običaje i vjeru baštinili su od svojih predaka i kroz stoljeća vjerno ih prenosili novim generacijama, čak i u godinama ograničavanja vjerskih sloboda nakon Drugog svjetskog rata.

VJERA (3)

Utjecaj Komunističke partije na vjerski život stanovništva najviše se očitovao u zabrani i ograničavanju vjerskih sloboda, primjerice zabrani prolaska procesija kroz mjesto i ograničavanju njihovih kretanja na prostor oko crkve, namjernom kašnjenju i izdavanju dozvola za obavljanje procesija, zabrani zapošljavanja vjernika, proglašavanjem pojedinih blagdana, poput Uskrsnog ponedjeljka, radnim danom, itd. Zabranama unatoč, narod je nastavio živjeti vjeru i svoje običaje jer su oni bili i ostali dijelom njegova identiteta.

VJERA (5)

Potvrđuju to i riječi fra Karla Jurišića, koji je od 1949. do 1955. godine, bio župnikom župa Zaostroga, Podace i Drvenika: „I ovaj donedavno izraziti duboko kršćanski kraj Gornjega primorja u ovo naše doba dobrim dijelom postao je duhovna pustinja“. No, prema vlastitom priznanju, u toj je duhovnoj pustinji vidio i doživio nekoliko lijepih duhovnih priča „koje svjedoče da u dubinama duše ovoga naroda još uvijek žive snažni korijeni kršćanske vjere“.

VJERA (1)

Jedna od takvih priča dogodila se na današnji dan, prije 63 godine. Toga su dana gračke žene, predvođene Matildom Stipić i Jelisavom Korljan, ustale protiv prosvjednika koji su na središnjem mjesnom trgu Soline vrijeđale te nasrnule na biskupa Franu Franića. Naime, skupina protivnika vjere toga se dana okupila na Solinama kako bi spriječila biskupa Franu Franića da obavi svetu misu i krizmu u župnoj crkvi sv. Mihovila. Držeći u ruci svoju kćerku Ivanku, Matilda Stipić je stala ispred prosvjednika, te ih, zajedno s ostalim gračkim ženama, zaustavila u njihovu naumu. Zahvaljujući njima, u Gracu su toga dana održane sveta misa i krizma.

VJERA (2)

U prosincu iste godine sudac za prekršaje NOO Ploče donio je rješenje prema kojem su Matilda Stipić i Jelisava Korljan proglašene krivima zbog sudjelovanja u incidentu prilikom posjete biskupa Franića Gracu te im je izrečena novčana kazna od 2.500 tadašnjih dinara.

VJERA (6)

No, ova priča ipak završava oslobađajućom presudom. Naime, u veljači 1988. godine papa Ivan Pavao II. ovim hrabrim ženama dodjeljuje Plaketu u znak zahvalnosti za obranu vjere, dok im je biskup Frane Franić u knjizi „Bit ćete mi svjedoci“ iz 1996. godine napisao dirljivu posvetu. Oba se dokumenta čuvaju u Zavičajnoj zbirci Gradac i svjedoče kako su u dubinama duše ovoga naroda oduvijek živjeli snažni korijeni kršćanske vjere i hrabre žene.

VJERA (4)

Share.

About Author

Comments are closed.