LUKA PLOČE NE ŽELI GRADU PLOČE PLAĆATI 4,6 MILIJUNA KUNA GODIŠNJE ZA KOMUNALNU NAKNADU

0

Luka Ploče d.d. nema namjeru plaćati Gradu Ploče godišnji iznos komunalne naknade u iznosu nešto većem od 4,6 milijuna kuna, koji je definiran novom Odukom o koeficijentu namjene za lučki prostor, usvojenom većinom glasova vladajuće koalicije nakon burne rasprave na sjednici Gradskoga vijeća Grada Ploča održanoj u siječnju ove godine.

Potvrđuje to žalba protiv rješenja Grada Ploča koju je podnijela pločanska tvrtka.  Kako smo saznali, Luka Ploče ne negira korištenje nekretnina na lučkome području na temelju ugovora o koncesiji sklopljenih s davateljem koncesije, Lučkom upravom Ploče. U rješenju se, saznajemo, navodi da je Luka Ploče d.d. obvezna plaćati komunalnu naknadu za preko 420 tisuća metara četvornih građevinskog zemljišta namijenjenog poslovnoj djelatnosti, preko 210 tisuća „kvadrata“ površine poslovnog prostora i više od 487 tisuća „kvadrata“ površine neizgrađenog građevinskog zemljišta. Iz Luke Ploče d.d ističu kako je nejasan način na koji su utvrđene površine i njihova namjena, te smatraju da su površine i namjena netočne.

Pri tome naglašavaju da je u površinu poslovnog prostora od preko 210 tisuća „kvadrata“ pridodana i površina Terminala za rasute terete, površine 108 tisuća „kvadrata“, kao i preko 40 tisuća „kvadrata“ površine Kontejnerskog terminala, što zajedno iznosi više od 148 tisuća metara četvornih površine. Te površine su, kako smatraju u Luci Ploče d.d., otvoreni skladišni prostor i, prema njihovom mišljenu, ne mogu biti definirane kao poslovni prostor nego kao građevinsko zemljište za obavljanje poslovne djelatnosti. Pri tome se pozivaju na zakonske odredbe koje poslovni prostor definiraju kao poslovnu zgradu, poslovnu prostoriju, garažu i garažno mjesto.

Osim toga sporan im je i dio Terminala za tekuće terete površine oko 41 tisuću metara četvornih. Taj dio, smatraju u Luci Ploče d.d., nije izgrađen niti se na njemu obavlja ikakva gospodarska djelatnost, pa se ta površina, prema njima, treba kategorizirati kao neizgrađeno građevinsko zemljište, a ne, kako stoji u rješenju, kao građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti.

Podsjetimo, do siječnja ove godine primjenjivala se Odluka s koeficijentom namjene za lučki poslovni prostor 1,5, što je rezultiralo godišnjim iznosom od oko 1,4 milijuna kuna. Sukladno novim rješenjima Luka Ploče d.d., čiji je koeficijent namjene sada 6, umjesto dosadašnjih 1,4 milijuna,  godišnje  treba plaćati Gradu Ploče 4,6 milijuna kuna.

Share.

About Author

Comments are closed.