PLOČANSKI VOLONTERI BRINU O NAPUŠTENIM MAČKAMA

0

Prije koju godinu Ploče su bile pune pasa lutalica koje su napustili njihovi neodgovorni vlasnici. Danas se situacija popravila i teško ćete u gradu vidjeti napuštenog psa.S druge strane, povećao se broj mačaka koje se mogu vidjeti oko kontejnera za otpad u kojima traže hranu.

U Pločama postoji više volontera koji hrane mačke i općenito se o njima brinu. Jedna od njih je Zdenka Vicić, bivše pročelnica Carinarnice Ploče koju svakodnevno i to napose u večernjim satima možete vidjeti kako obilazi mjesta na kojima se nalazi veći broj ovih životinja i kojima nosi hranu, i, što je napose važno u ljetnim mjesecima i vodu.

Zamolili smo je da o ovom problemu kaže par riječi.

Kako sama kaže, počela se skrbiti o mačkama lutalicama kada je dobila malog mačića kojeg je nažalost pregazio nesavjesni vozač vozeći prebrzo automobil kroz Ploče. Slučajno je pronašla drugog mačića kojeg su djeca bacila u more  i donijela ga doma, a to je sad maca stara 14 godina. Od tada kada god nađe neko mače ostavljeno, napušteno i bolesno donese ga doma i liječi kod veterinara u Metkoviću.

Ona srećom nije jedina koja se o napuštenim i bolesnim mačkama brine. Pored nje to radi i još nekolicina stanovnika Ploča. Počesto trpe prijekorne poglede sugrađana, a također i prigovore kad donesu hranu mačkama koje su na ulici blizu njihovim stanova. Kad kroz nekoliko dana neke ne dođu na hranu, vjeruje da postoje ljudi u gradu koji mačke truju.

Smatra da trovanje i nehranjenje mačaka ne rješava problem množenja ovih domaćih životinja. Ona je sama sterilizirala i kastrirala nekoliko desetina kroz proteklih petnaestak godina, dakako, o svom trošku što za nju danas kao umirovljenicu predstavlja veliki izdatak.

Govori da sve više prodire svijest o potrebi nadzora nad brojem na način da se mačke steriliziraju ili kastriraju. Očekuje financijsku pomoć Grada Ploča, što je uostalom i zakonska obveza. Sada na području Županije djeluje azil u Dubrovniku koji je ograničenih kapaciteta te ne može primiti sve pse i mačke.

Kako u dolini Neretve svaki grad ili općina ne može otvoriti svoj azil za napuštene životinje, predlaže da se gradovi i općine udruže te da izgrade zajednički azil kako bi se psi i mačke lutalice uklonili s ulice. Ovako, skoro svakodnevno nalazi pregaženu mačku, te smatra da bi vozači morali više paziti kada voze kroz naseljeno mjesto.

Psi i mačke lutalice mogu biti izvor raznih bolesti. U posljednje vrijeme Komunalno poduzeće iz Ploča vodi puno više računa o čišćenju zapuštenih prostora oko zgrada. Mačke bi se provlačile kroz razno raslinje i smeće koje nitko ranije nije čistio te bi pokupile krpelje i razne druge nametnike što može biti opasno za ljude, a napose za djecu.

S obzirom da vjeruje da ćemo se za otvaranje azila još načekati,  gospođa Vicić smatra da bi Grad Ploče, u dogovoru s volonterima morao odrediti hranilišta za mačke kako bi volonteri na taj način bili zaštićeni od neugodnosti koje često doživljavaju od strane pojedinaca, a koji počesto znaju biti i agresivni.

Kako sav financijski i drugi teret steriliziranja, kastriranja, liječanja i hranjenja pada isključivo na teret volontera, financijska pomoć Grada Ploča bila bi više nego dobrodošla.

Share.

About Author

Comments are closed.