GODIŠNJICA KORNATSKE TRAGEDIJE ‘Ni nakon 12 godina nitko ne odgovara za izgubljene živote’

0

Komemoracija počela službom riječi u kapelici sv. Florijana na otoku Kornatu u 11 sati, a pola sata krenulo se prema križevima gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće u spomen na 12 stradalih vatrogasaca. Počast vatrogascima u četvrtak je odana mimohodom u Tisnom.

Uz obitelji poginulih i mještane, počast stradalim kolegama odali su vatrogasci iz Tisnog, okolnih mjesta, ali i iz cijele Hrvatske, prenosi Direktno.

“Vrijeme prolazi, ali sjećanja ne blijede. Jednostavno, oni su bili na ponos svojim obiteljima, bili su dio nas, uvijek spremni pomoći. U našim mislima i srcima su stalno, pogotovo u ove teške dane. Na svima nama je i dalje održavati uspomenu”, rekao je predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo i pročitao imena 12 vatrogasaca koji su prije 12 godina izgubili život gaseći požar na Kornatu.

To su Dino Klarić, Ivan Marinović, Marinko Knežević, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Hrvoje Strikoman, Ante Juričev Mikulin, Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić. Tog, tragičnog 30. kolovoza 2007. godine u rutinskom gašenju požara na Kornatu poginulo je 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, šest ih je poginulo na mjestu, ostali su prebačeni u bolnice u Zadru, Splitu i Zagrebu gdje su preminuli od posljedica teških opeklina.

Frane Lučić iz Tisnog, jedini je preživio nesreću. Prema službenoj teoriji, uzrok Kornatske tragedije je takozvani eruptivni požar. Međutim, dio javnosti i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji. Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste, sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je u travnju prošle godine po drugi put oslobođen optužbi.

“Ne znamo istinu, a ja mislim da je ja neću ni doživjeti i sumnjam da će je itko i kazati. To je jako žalosno, nakon 12 godina, nastupa 13., da nitko ne odgovara za 12 života, to je jako žalosno”, kazala je za RTL Ajka Crvelin, supruga i majka poginulih vatrogasaca.

Deset godina trajao je natezanja i izbjegavanja isplate odštete, a država se potom konačno nagodila s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem s Kornata. Odlučeno je da će odšteta biti milijun i 750.000 kuna, da će mu se mjesečno isplaćivati dvije rente – 1500 kuna za medicinske preparate i prehranu te 4500 kuna za tuđu pomoć i njegu. Nadoknadit će mu se i 617 tisuća kuna sudskih troškova, a sve to sa zateznim kamatama od 2009. iznosi oko 5 milijuna kuna.

Share.

About Author

Comments are closed.