„ŠPERAC“ OTVARA VRATA ZA SVE LJUBITELJE TRADICIJSKIH VRIJEDNOSTI

0

Ako želite na jednome vidjeti iznimno rijetke i stare predmete neprocjenjive vrijednosti, bez kojih je na sadašnjemu području Ploča nekada život bio nezamisliv, uskoro ćete to moći, na predjelu Bristova Doca u selu Franići u Baćini, u staroj, djelomično obnovljenoj, kući obitelji Krilić, koja će za nekoliko dana postati muzej. Zvati će se „Šperac“, u njemu je već sada postavljeno preko 130 eksponata, do otvaranja planiranog u subotu 21. rujna ove godine, biti će ih više od 150, s daljnjom tendencijom rasta, jer Sergije Krilić, idejni začetnik i autor ovoga jedinstvenog projekta na području Ploča, svakodnevno dobiva ponude za nove eksponate.

A Sergije, zaljubljenik u tradiciju i prošlost svoga kraja, već četiri desetljeća marljivo prikuplja sve što svjedoči o životu njegovog oca, djeda, pradjeda, ali i svih nekadašnjih stanovnika s ovih prostora. Na tavanu obiteljske kuće na Baćinskim jezerima marljivo je pohranjivao predmete poput pegle na žar, pržilice za kavu na vatri, velikog šeguna za pilanje drva, puhalice za kađenje pčela, kosora, nožica za rezanje loze, komaštre na kojoj je visio lonac, gvožđa za lovljenje lisica i kunica, dijelove tkalačkog stroja, svijeće petrolejke, srpa, lonca u kojem se na ognjištu kuhala hrana, kalupa za pravljenje opanaka, željezne sprave za „šolanje“ cipela, drvene pile za pilanje greda, tave za prženje krumpira…, a svoje je mjesto na polici našao i šljem kojega su ostavili talijanski vojnici nakon što su u Drugome svjetskom ratu popalili sve kuće.

„Ako bih morao birati najdraže predmete, bila bi to svakako gotovo 200 godina stara singerica na kojoj su moja majka i baka šivale hlače, košulje, jakete i druge odjevne predmete mještanima Baćine, zatim žrvanj na kojem se mljela pšenica i kukuruz za pečenje kruha, bat s kojim je 1912. godine probijan tunel do Peračkoga Blata, tkalački stroj na kojem je baka tkala tapete i druge stvari, kao i kamenica u kojoj se držalo ulje“, rekao nam je Sergije Krilić i opisao kako se uopće upustio u ovakav projekt.

„Oduvijek sam u sebi nosio ljubav prema tradicijskim vrijednostima moga kraja, što me ponukalo da prikupljam stare predmete. Kada smo osnovali Plokarsko društvo u Baćini i, nas petnaestak entuzijasta, napravili put do ovoga mjesta, sinula mi je ideja da obnovim staru obiteljsku kuću i spasim je od propadanja. Ove godine stavio sam krov na trećinu građevine i tada sam odlučio u tome prostoru otvoriti muzej. Silno me motivirala želja da sačuvam djedovinu, jer je moj djed Jure dva puta išao u Ameriku kako bi zaradio novac da ovo izgradi. Kuću su Talijani zapalili 1943., a moja majka morala je izbjeći u El Shatt, gdje sam se ja i rodio, 1944. godine. Kada se vratila, ovdje više nije bilo uvjeta za život, pa smo se premjestili na Baćinska jezera i počeli sve iznova“, rekao je Sergije Krilić, izrazivši zadovoljstvo što je, osim njegove, obnovljeno još nekoliko kuća, a i pojedine čatrnje za vodu, koji je 13, stavljene su u funkciju.

Sada Krilić planira obnoviti još jednu trećinu kuće i u nju premjestiti muzej, a u sadašnjem obnovljenom dijelu stanovati po potrebi. Jer, oko kuće je zasadio maslinik, čije ga održavanje odmara i relaksira. Muzej će za početak biti otvoren za sve posjetitelje, a Sergije poziva sve ljude dobre volje, posebice mlađe uzraste da dođu i vide kojim su se stvarima služili naši stari u svakodnevnome životu.

Reportažu o budućem muzeju možete pročitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.