„PLOČE ZNAJU ODABRATI I SLIJEDITI PUT, JEDINI MOGUĆI, PUT DOBRA I LJUBAVI“.

0

Povodom 50 godina od dolaska don Petra Mikića u Ploče, izdvojili smo neka mišljena i zapise iz Knjige dojmova u kojoj su stotine i stotine sličnih zapisa.

Don Ante Baković 20. veljače 1989. „Katolička crkva u Kardeljevu (Pločama) je prošla put kojim je išla Crkva u prva kršćanska vremena – iz katakombi na svjetlost i život. Jučer sam posjetio BARAKU u kojoj je bila „crkva“, te u kojoj je živio i boravio don Petar Mikić gotovo 15 godina. Ja sam bio deset godina na robiji, ali su tamo uvjeti života bili daleko pristojniji nego ovdje gdje je don Petar proveo svoju mladost. Vjerujem da je i don Petar Mikić svojim 20-ogodišnjim pastoralnim radom, trpljenjem i svjedočenjem za Katoličku crkvu u ovom novom socijalističkom gradu, ispisao jednu od svjetlijih stranica života, patnje i trpljenja Crkve u ovom našem stoljeću. Samo su Bogu znane sve patnje i borbe ovog Božjeg svećenika. Don Petre, plodovi tvoje žrtve su vidljivi. Čestitam ti i zahvaljujem“.

Marko Veselica 5. travnja 1992. „Imao sam radost i čast da budem u ovoj svetoj kući, crkvi svetog Liberana na poziv don Petra Mikića. Sretan sam da mi se omogućilo da nosim na jednoj postaji Križ Krista raspetoga povodom sjećanja na njegovu milost. Također sam bio ganut što me don Petar zamolio da se obratim ovom narodu. Molimo za slobodu i nezavisnost naše najdraže hrvatske domovine. Hvala don Petru i vama narode hrvatski – Vi ste Domovina.

Ivo Josipović 15. prosinca 2014. „Zadivljen sam ljepotom ovog Božjeg hrama. Hvala don Petru za sve što je učinio za ovaj kraj i Domovinu“.

Matija Prskalo 9. kolovoza 2015. „Našem jedinstvenom velečasnom don Petru velika hvala za sve što je učinio za ovu župu, za ovo mjesto i za sve nas koji tu živimo ili koji smo živjeli.

Lejdi Oreb 29. ožujka 2004. „Naš bi život trebao biti produžena Božja ruka. I jest! Ovo svetište dokaz je da naše Ploče znaju odabrati i slijediti put, jedini mogući, put dobra i ljubavi. Ovo je dokaz da se sve nepravde dadu ispraviti, ali samo uz Božju pomoć. Bog nas sve blagoslovio i vodio. Hvala mu na don Petru Mikiću.

Fra Pero Rastočić 15. prosinca 1985. „Tamo gdje je trebao biti kraj nije bio kraj nego početak. Kao feniks iz pepela nikla je ova zajednica. Iznenađen sam. Ovo je divno, o ovome će se još mnogo govoriti. Don Petre, naprijed, dalje i dalje.

Jure Bilić 14. svibnja 1988. „Čestitam na viđenom u znoju i suzama izborenom. Zato budi truba, zvono i orluj s carevima“.

Vedran Sršen 11. srpnja 1992. „Don Petre, dičimo se da smo imali Vas na našoj Župi, koji ste toliko doprinjeli buđenju i očuvanju nacionalne svijesti Hrvata naše općine i postali simbol Crkve koja je uvijek dijelila sudbu sa svojim hrvatskim narodom“.

Ivan Bobetko 11. lipnja 1993. „Osobita mi je čast posjetiti ovaj dom koji je uvijek stajao na braniku Hrvatske, pomagao, prosvjećivao i čuvao moj hrvatski narod“.

Slobodan Štambuk 29. svibnja 1995. „Duga procesija ulicama Ploča svjedok je prisutnosti vjere u ovoga puka. Ali i svjedok na poslu što ga izvrši na ovom ušću Neretve marljivi i vrlo zauzeti radnik na ovoj „njivi“ don Petar! Pjesma mladih koju sam čuo obećava. Čestitam!

Predsjednik SDP-a Ploče (nečitko) 10. lipnja 1999. „Mnogo cijenimo napore don Petra Mikića i želimo da mu dragi Bog pomogne da u Pločama crkvu završi“.

Damir Matković 15. kolovoza 1999. „Sa željom da ova lijepa građevina trajno zrači duhom Evanđelja, mira i tolerancije, da Ploče budu mjesto koje će povezivati sve ljude dobre volje. Hvala don Petru Mikiću na ovom veličanstvenom uspjehu“.

Fabijan Veraja 3. listopada 2001. „ Posjet novogradnji Pastoralnog centra u Pločama bio je za mene pravo iznenađenje. Čestitam i želim Božji blagoslov župi i mjesniom župniku“.

Antun Vujić 10. kolovoza 2002. „Oduševljen sam gradnjom crkvenog objekta i čestitam svima koji u tome pomažu“.

Branko Bačić 17. listopada 2006. „Ova crkva je djelo mnogih vjernika, grada Ploča i njihovih prijatelja, ali ipak djelo je ovo Nebeskog Oca. Stoga ne sumnjam u njegou brzu realizaciju, pogotovo kad to djelo vodi velečasni Petar. Hvala vam don Petre.

Ivo Karamatić 10. travnja 2007. „Žao mi je što ovo lijepo crkveno zdanje nije izgrađeno na brdašcu kod Časničkog doma, tako da dominira s pogledom grada Ploča i njegovom okolinom. No, bez obzira na moje želje, iskazujem čerstitke s poštovanjem don Petru, župniku Ploča na ovako lijepom izgrađenom crkvenom zdanju na dar vjernicima i svim građanima Ploča i njegove okoline“.

Ilija Janjić 20. svibnja 2008. „Čestitam što ste „draču“ u vinograd Gospodnji znalački iskrčili i u živu Crkvu iz temelja izgradili i oplemenili ova duhovni pastoralni centar sa divnom crkvom. Neka Gospodin blagoslovi vaš pastoralni rad da se sačuva što ste sve izgradili“.

Mile Bogović 20. srpnja 2008. „Gledao sam ovo divno zdanje misleći na crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Doista je zadivljujuće što jedan oduševljeni svećenik može načiniti i u sredini koja nije tako naklonjena Crkvi“.

Fra Pero Rastočić 9. travnja 2011. „Don Petre! Najveći dar kojeg je Bog dao gradu Pločama ste vi! Konžumali ste svoj život za Boga, za Crkvu i lijepu našu domovinu Hrvatsku. Zahvaljujemo Bogu za svaki vaš dan u gradu Pločama. Dugo nam živite i dugo ostanite s nama. Hvala vam za sve!“.

Tihomir Dujmović 4. svibnja 2013. „Ne sjećam se kad me neki prizor tako impresionirao kao ova crkva, napose orgulje i njihov zvuk. Kad se vidi što je sve energija jednog čovjeka napravila čovjek se može samo tom djelu pokloniti“.

Ante Nazor 3. travnja 2014. „Sjajno, iz ljubavi prema Hrvatskoj i Bogu! Hvala Vam don Petre“.

Davorin Rudolf 26. studenoga 2014. „Impresivan, moderan Dom Božji kakva nadaleko nema! Zasluga je oca Petra kojemu zahvaljujem na silnom trudu, prije svega. Crkva je najljepši dar građanima Ploča ali i domovini Hrvatskoj“.

Share.

About Author

Comments are closed.