ZBOR SVETOG MARKA IZ ZAGREBA UVELIČAO MISNO SLAVLJE U GRADCU

0

Svečano je bilo na nedjeljnoj misi u crkvi svetoga Mihovila u Gradcu. Misno slavlje uveličali su svojim pjevanjem članovi Zbora svetoga Marka iz Zagreba, na zadovoljstvo velikoga broja vjernika koji su nazočili službi Božjoj. Dan prije, u crkvi svetoga Stjepana u staroj Podaci, gosti iz Zagreba održali su  pojjećeni koncert. Grački župnik fra Bone Bilić zahvalio im se u ime svih župljana i gostiju koji su nazočili misi i koncertu, a, kako smo saznali, ovogodišnji posjet samo je početak jedne lijepe suradnje koja se očekuje u idućim godinama.

1. 2.

Oratorijski zbor crkve sv. Marka u Zagrebu, hrvatski je crkveni zbor iz Zagreba, ujedno i župni zbor crkve svetoga Marka.

3. 4.

Osnovan je 1988. godine i do sada je održao nekoliko tisuća nastupa. Zbor je osnovan na poticaj Nevena Valenta (1964. – 2012.). Zbor nastavlja tradiciju Oratorijskog zbora crkve sv. Marka osnovana 1920. godine, a kojem je djelovanje prekinuto 1946. godine. Zborom su ravnali poznati hrvatski dirigenti Vladimir Kranjčević, Ivan Repušić, Tomislav Fačini, Franjo Dugan stariji te Mladen Pozajić. Od počekta 2011. vodstvo Oratorijskog zbora preuzeo je prof. Jurica Petar Petrač.

5 6

Godine 2015. na Festivalu radosne kulture proglašeni su najboljim crkvenim zborom na području Jugoistočne Europe. Na 3. Europskim zborskim igrama 2017. u latvijskoj Rigi osvojili su prve nagrade u obje natjecateljske kategorije.

7 8 9 10

U kategoriji sakralne glazbe (Musica sacra) izveli su jedan stavak iz oratorija Antuna Tomislava Šabana »Golgota«, uglazbljenog djela Silvija Strahimira Kranjčevića, kao i skladbe »Gaude Virgo, Mater Christi« i »Nunc digitis« na latinskom, »Abendlied« (Večernju pjesmu) na njemačkom i »Precious lord« na engleskom.

U kategoriji odraslih zborova nastupili sa pet drugih skladbâ, od kojih su dvije bile hrvatskih skladatelja: »Crn bel« Igora Kuljerića i »Vokalmusik« A. T. Šabana.

11 12

Share.

About Author

Comments are closed.