ZJATVA – NEOTKRIVENI BISER MAKARSKOG PRIMORJA

0

 Prvi prizor koji će zaokupiti pažnju posjetitelja pri dolasku u Zavičajnu zbirku Gradac su fotografije nestvarno lijepe jame koje se prikazuju na ekranu pred ulazom. Riječ je o Zjatvi, jami bez dna, geološkom fenomenu koji se krije iznad Zaostroga. Iako je Biokovo među speleolozima poznato po velikom broju jama, ova je po mnogočemu jedinstvena i zanimljiva.

zjatva 1

Mnogi će se složiti s tvrdnjom kako je Makarsko primorje komadić raja na Zemlji. Zaslijepljeni ljepotom i sjajem brojnih bisera ovoga kraja, ponekada neke od njih jednostavno ne primjećujemo. No oni strpljivo čekaju da dođe njihovo vrijeme i da svijet upozna njihovu skrivenu ljepotu.

zjatva 2

Jedan od tih još uvijek neotkrivenih prirodnih bisera Makarskog primorja je Zjatva, jama bez dna, u narodu znana kao ‘jama bezdanka’. Smjestila se ispod vrha Tribić (889 m) iznad Zaostroga, na zapuštenom karavanskom putu koji je u prošlosti spajao vrgorački kraj s Gornjim Primorjem. Radi se o golemoj rupi kroz rubne planinske stijene, otvora oko 50-70 metara, kroz koju se pruža veličanstven pogled sve do Visa. Ulaz u Zjatvu s morske strane u narodu je znan kao ‘Velika vrata’, dok je sjeverni otvor poznat kao ‘Mala vrata’. Ona je dom brojnih biljnih vrsta, poput kadulje, drijenka, ive, itd, ali i čiopa te divljih lastavica.

zjatva 3

Prvi zapisi o Zjatvi datiraju iz 1938. godine kada je u časopisu Priroda Stjepan Banović opisuje kao najzanimljiviju jamu u Biokovskom gorju. Ovaj je zapis vrijedan i utoliko što je sačuvao danas zaboravljenu legendu o njezinom postanku. „Narod kaže kako je na mjestu na kojem se danas nalazi Zjatva, prije u starini bio veliki dolac, vrlo dobra sijanica. Vlasnik je njezin jednom na njoj orao dnevom na sv. Iliju. Prođe onuda nekakav putnik i prekori ga, što Ilijin dan ne svetkuje, već ore. Vlasnik mu odvrati: ”Nek Ilija prli po nebu, a ja ću po zemlji!”… Čim to izreče propade on i njegovi volovi sa radnicima u dubljinu, i tako se stvori Zjatva, grdna jama, ondje gdje je prije bio veliki dolac…“.

zjatva 4

Unatoč njezinoj posebnosti i ljepoti, danas Zjatvu posjećuju tek rijetki avanturisti i planinari. 2008. godine proslavljeni hrvatski alpinist, Stipe Božić, odabrao ju je kao jednu od postaja u okviru ekspedicije koja je imala za cilj spasiti od zaborava stare karavanske rute kojima se nekada trgovalo te koji su bili žila kucavica Dalmatinske zagore i Primorja. Više informacija o ovom geološkom fenomenu našega Biokova danas možete doznati tek u Zavičajnoj zbirci Gradac i agenciji Life & Ventures iz Ploča, koji već godinama promiču vrijednost i ljepotu ovog prirodnog fenomena.

zjatva 5

U posljednje vrijeme sve se češće govori o potrebi turističke valorizacije ovog prirodnog bisera. Naime, u vremenu rasta interesa za aktivnim oblicima turizma, postoji interes turističkih zajednica općine Gradac i grada Vrgorca za turističkom popularizacijom ovog geološkog fenomena. Kao prvi korak u tom smjeru, u veljači 2016. godine Općina Gradac predložila je da se lokalitet Zjatva proglasi geološkim spomenikom prirode kako bi je na taj način zaštitila i sačuvala od budućeg dolaska sve većeg broja posjetitelja.

Bez sumnje, pred ovim je neotkrivenim prirodnim biserom Makarskog primorja blistava budućnost.

Slike: Andrea Franić i Mario Čuljak (Life & Ventures)

Share.

About Author

Comments are closed.