TOMISLAV ĆORIĆ: „Ovaj projekt čini nas sretnim!“

0

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče, ukupne vrijednosti gotovo 250 milijuna kuna s PDV-om, u pločanskome Domu kulture potpisali su Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, Boris Palac, ravnatelj Javne ustanove Izvor koja je korisnik bespovratnih sredstava iz europskih i strukturnih fondova i Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča.

Ukupni iznos prihvatljivih troškova iznosi 200 milijuna kuna, a konačan iznos utvrdit će se nakon dovršetka Projekta. Prihvatljivi troškovi sufinancirat će se dijelom iz sredstva EU u visini najviše do 137,6 milijuna kuna. Od preostalog iznosa oko 50 milijuna kuna će osigurati zajedno Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode, JU Izvor će osigurati osam milijuna kuna, a Grad Ploče 4,3 milijuna kuna. Sustav uključuje 33 kilometara cjevovoda, preko tri tisuće kućnih priključaka i 25 crpnih stanica na području Ploča, Stabline, Čevelješe, Rogotina, Šarić Struge, Baćine i Peračkog Blata i trebao bi biti završen polovicom 2022. godine.  Izrada studijske i projektne dokumentacije započela je krajem 2015.

Projektom je predviđeno prikupiti fekalne otpadne vode i sustavom gravitacijskih kolektora, crpnih stanica i tlačnih cjevovoda otpadne vode dovesti do Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će biti smješten u lučkom području gdje bi se otpadne vode pročistite, te podmorskim ispustom dugačkim gotovo 2,4 kilometra ispustile u more. Trenutačno stanovništvo aglomeracije Ploče, 7 459 stanovnika prema projekciji iz 2018., ima osigurane usluge odvodnje putem djelomično izgrađenog mješovitog sustava javne odvodnje i to u naselju Ploče duljine 4 538 metara i u naselju Rogotin duljine 700 metara, dok ostala naselja nemaju izgrađen sustav odvodnje. Stopa pokrivenosti je 51 posto, odnosno 3 804 stanovnika su spojena na postojeći sustav odvodnje. Broj aktivnih priključaka je 2 280 od čega se 1 840 odnosi na stanovništvo, a 440 na gospodarstvo. Sustav javne odvodnje je starijeg datuma, te su CCTV snimkama evidentirana oštećenja cjevovoda koja dovode do infiltracije podzemnih voda i eksfiltracije otpadnih voda u okolni teren.

Realizacijom ovoga projekta osigurati će se preduvjeti za podizanje stupnja priključenosti stanovništva i privrede u aglomeraciji na sustav javne odvodnje na predviđenih 94 posto, što će rezultirati smanjenjem broja septičkih jama i smanjiti ispuštanje nepročišćenih otpadnih voda u okolno tlo. Uz povećanje broja stanovnika koji imaju pristup poboljšanoj opskrbi, smanjit će se i gubitak na vodoopskrbnom sustavu, a JU Izvor će, kroz veći broj korisnika, osigurati veću potrošnju vode i povećane prihode.

Zahvalivši se svima koji su sudjelovali u dosadašnjoj realizaciji projekta, ravnatelj Izvora Boris Palac je naglasio kako pravi posao tek slijedi i kako će biti kvalitetno obavljen na zadovoljstvo svih građana Ploča. Zoran Đuroković je podsjetio kako je, s nedavno osiguranih 450 milijuna kuna u Metkoviću, iznos sredstava koja se ulažu u ova dva grada dostigao 700 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova povučeno 390 milijuna kuna. Mišo Krstičević je istaknuo kako se radi o posebnom danu iza kojeg stoji veliki rad, prelaženje brojnih prepreka i zajedništvo bez koje ne bi bilo ništa. Istaknuo je ulogu bivše djelatnice Izvora Ivanke Pažin, tadašnjeg ravnatelja te Ustanove Đina Zmijarevića i bivšeg gradonačelnika Krešimira Vejića od kojih je sadašnja vlast preuzela projekt i, kako je ustvrdio, u suradnji svih dionika, nastavila s njegovom realizacijom kako bi ga, u planiranom roku, privela kraju. Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić je govorio o značenju projekta za život stanovništva, gospodarstvo i turizam, a ministar Ćorić je naglasio kako desetljećima dug problem ne bi bilo moguće riješiti bez jako dobre suradnje  na svim razinama. „Ovo je uspjeh svih koji su se zadnjih 7-8 godina bavili Pločama. Postoje projekti koji vas čine sretnim i ovaj je takav. Radi se o velikom iskoraku naprijed, iako treba reći da slijedi teža faza u kojoj svi trebaju dati svoj obol do konačne realizacije projekta“, rekao je Ćorić.

Share.

About Author

Comments are closed.