TEK ŠTO JE POČEO OTKUP, CIJENA MANDARINE PALA JE ZA KUNU: Dio otkupljivača zaustavio otkup

0

Prošlo je tek deset dana od službenog početka berbe mandarina, od čega su tri bila kišna dana, a cijena otkupa mandarine je od jučer pala za jednu kunu, piše LIKEmetkovic.hr.

Prva cijena je bila 3,5 kn/kg za prvu klasu (kalibar 1,2,3), a jučer je novoformirana cijena kod većine velikih otkupljivača 2,5 kn/kg, odnosno 1,7 kn/kg za kalibar 4. Po njima, dosadašnje cijene otkupa su bile previsoke i za njih pod tim uvjetima nema prolaza na tržištu gdje bolje stoje mandarine iz Turske i Španjolske. Drugi razlog vide u problemu s administracijom zbog koje kasni izvoz mandarine o čemu smo jučer pisali.

Jedan dio otkupljivača trenutno je obustavio otkup (Agro Neretva, NTL, Frigo Bonsai) jer su zatrpani robom, ali i da vide kako će se razvijati situacija na tržištu.

Dio kooperanata se ponaša neodgovorno. Beru još nedozrele plodove bez dovoljno šećera i zelene boje i takvi plodovi se moraju držati najmanje pet dana u komorama da bili izgledni za tržište, što nam stvara probleme, kažu u Frigu Bonsaiju u kojem još uvijek vrijedi stara otkupna cijena mandarine.

Razlog za ovakvo stanje možemo tražiti u općoj nesigurnosti: proizvođači se žure uhvatiti što povoljniju cijenu jer ne vjeruju da će dugo potrajati. Tako dio robe koji dolazi u otkupne centre nije prikladan za tržište i stvara viškove, a posljedično smanjuje cijenu otkupa. Ukratko, u otkupu više vlada stihija, nego red.

Share.

About Author

Comments are closed.