Uskoro kreće projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina u dolini Neretve

0

U okviru nacionalnog plana navodnjavanja, koga provode  Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode u dolini Neretve bi uskoro trebao krenuti projekt navodnjavanja poljoprivrednih površina.  Riječ je o investiciji vrijednoj preko 500 milijuna kuna, koju u potpunosti financira Vlada RH.

Tim projektom zaustavilo bi se daljnje zaslanjivanje tla u dolini Neretve, što je jedan od najvećih problema i zapreka intenzivnom razvoju poljoprivredne proizvodnje na ovom području. Istraživanja na terenu potvrdila su da je zbog prodiranja morske vode u podzemne vodotokove i kanale za natapanje intenzivna poljoprivredna proizvodnja u dolini Neretve postala je ugrožena. Stručnjaci za vodno gospodarstvo ističu, da slana voda Neretvom dolazi čak do Kule Norinske, bez obzira na hidrološke prilike i visinu vodostaja.

Od nacionalnog projekta navodnjavanja puno očekuju neretvanski poljoprivrednici. Zalijevanje slanom vodom svakako umanjuje prinose poljoprivrednim proizvođačima. Primjerice u Mađarskoj se na jednom hektaru lubenica može proizvesti osamdeset tona, dok je u dolini Neretve, upravo zbog loše kvalitete vode za navodnjavanje prinos upola manji, ističu neretvanski poljoprivrednici. Oni naglašava da je tijekom ljetnih mjeseci količina soli u postojećim natapnim kanalima prevelika da voda nije uopće za upotrebu.

Tako je realizacija ovog Nacionalnog projekta navodnjavanja važna je za razvoj poljoprivrede, koja bez kvalitetnog navodnjavanja ne može biti konkurentna na tržištu zemalja Europske unije.

O projektu navodnjavanja u Neretvi bilo je govora na nedavnoj skupštini Dubrovačko-neretvanske županije kada je vijećnik Mihovil Družijanić (HDZ) pitao župana Nikolu Dobroslavića do kuda se stiglo sa ovim za dolinu Neretve važnim projektom.

– Poznato je da županija i Hrvatske vode imaju veliki projekt navodnjavanja u dolini Neretve koji je ujedno i projekt zaštite od zaslanjenja. Taj projekt je vrijedan preko 500 milijuna kuna. On obuhvaća izgradnju brane na Neretvi kao i navodnjavanje čitave doline i dobio je potporu Vlade Republike Hrvatske na sjednici u Dubrovniku što nam je dodatni vjetar u leđa, podsjetio je župan Dobroslavić.

–  Projekt se u jednom dijelu već provodi u gradu Opuzenu a riječ je o projektu oko 20 milijuna kuna kojim će se navodniti parcele dvjestotinjak vlasnika. Zatim slijedi projekt navodnjavanja Koševo-Vrbovci. Nakon čega slijedi glavnina projekta, brana na Neretvi sa prevodnicom koja će osigurati slatku vodu za natapanje poljoprivrednih kultura. Tako će se smanjiti utjecaj mora koji je već sada poprilično poguban za poljoprivrednu proizvodnju na što dijelom utječe i projekt Gornji horizonti u susjednoj BIH. Projekt navodnjavanja u dolini Neretve je izvrstan i županija ga zdušno podupire, zaključio je župan Dobroslavić.

Piše: Stanislav SOLDO

Share.

About Author

Comments are closed.