Sezona pečenja rakije je u tijeku: Vinogradari pojma nemaju kakvu sve administraciju moraju proći

0

Sezona pečenja rakije je u tijeku a mnogi vinogradari pojma nemaju kakvu sve administraciju moraju proći da bi u dvorištima „naložili“ svoje kotlove i izbjegli plaćanje carinskih prekršaja.

Naime, proizvodnja i oporezivanje alkohola i alkoholnih pića (u ovom slučaju pečenje rakije) regulirano je Zakonom o trošarinama i Pravilnikom o trošarinama . Prema tim zakonskim odredbama mali proizvođač jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe i potrebe članova kućanstva. Dozvoljena količina proizvedenog alkohola u ovom slučaju iznosi 20 litara čistog alkohola, što znači 50 litara rakije sa 40 % alkohola ili 50 litara rakije od 16 gradi.

Kako doznajemo u Ministarstvu financija,  samo plaćanje trošarine regulirano je po volumenu kotla,  pa tako za kotao do 100 litara trošarina iznosi 100 kuna, dok za kotlove većeg volumena treba državi platiti  200 kuna. Trošarinski obveznici nisu samo vlasnici kotla nego sve osobe koje peku rakiju, na vlastitom ili posuđenom kotlu. Za količine rakije proizvedene preko dozvoljene količine za vlastite potrebe (preko 20 litara čistog alkohola) plaća se trošarina od 53 kune po litri proizvedenog čistog alkohola što drugim riječima znači za litru rakije od 40 % alkohola (16 gradi) taj iznos je 21,20 kunu po litri.

Vinogradari sa kojima smo pričali a koji peku rakiju u dvorištima i pušarama ističu da su spremni platiti tih stotinjak kuna i da ih ne boli glava ali da je sam postupak kompliciran jer se najprije trebaju registrirati.

Sve poslove oko registracije i naplate trošarina vodi Carinska uprava sa nadležnim carinskim uredima kojima se vlasnici kotlova i osobe koje peku rakiju, najkasnije osam dana prije početka pečenja rakije moraju se prijaviti i registrirati kao mali proizvođači jakih alkoholnih pića. Uz prijavu se daje i izjava  sa podacima o volumenu kotla i mjestu gdje će se peći rakija i sve to vrijedi samo za ovu sezonu pečenja rakije. Tek kad nadležna carinarnica ovjeri obrazac koji služi kao potvrda o upisu u Registar malih proizvođača jakih alkoholnih pića, vinogradar može početi sa pečenjem rakije.

Mali proizvođači također imaju obvezu do 20. siječnja  slijedeće godine  Carini  podnijeti izvješće o ukupnoj proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića te litrama proizvedenog čistog alkohola a do kraja siječnja za svu proizvedenu količinu alkohola u prethodnoj godini u državni proračun moraju uplatiti trošarinu.

Svaka promjena vezana uz proizvodnju rakije (promjena adrese, trošarinskog obveznika, promjena volumena kotla ) mora se prijaviti najmanje 8 dana nakon nastanka promjene a ako se odustaje od pečenja rakije odnosno prestaje se sa proizvodnjom alkohola sve to treba prijaviti do 30.lipnja tekuće godine. Odjavljeni kotao se pečati a pečate ga djelatnici Carine o trošku proizvođača, doznajemo u Carinskoj upravi u kojoj također napominju da proizvedenu rakiju mali proizvođači ne smiju prodavati već je koristiti isključivo za vlastite potrebe.

Da država misli ozbiljno govore i kazne.  Tako će se mali proizvođač koji ne prijavi proizvodnju, prodaje proizvedenu rakiju ili ne dostavi na vrijeme izvješće o proizvodnji, ne plati na vrijeme trošarinu ili pak  sam otpečati kotao, biti kažnjen  5 000 – 100 000 kuna a proizvedena rakija će mu se oduzeti.

Drugim riječima, ako se prije pečenja rakije ne registriraju riskiraju drakonske kazne. Sve su to za domaće male proizvođače vina i rakije, koji proizvode ova pića isključivo u kućnoj radinosti i uglavnom za osobnu upotrebu donijela nova pravila Europske unije, koja se moraju poštivati. Ova informacija posebno je zanimljiva za proizvođačima sa područja doline Neretve, Pojezerja i Pelješca, gdje se tradicionalno proizvodi vino i peče rakija.

Vinogradari sa kojima smo razgovarali kažu da nije problem platiti trošarinu već ih muči velika birokracija. Ističu da do sada nisu imali posjete carinika koji su kontrolirali pečenje rakije.

– Kod nas do sada nije bilo kontrola a i ne isplati se proizvoditi rakiju za prodaju jer litra košta oko 25 kuna a trošarina je 21 kunu, nema tu nikakve računice, kazao nam je jedan vinogradar iz Pojezerja.

Mali proizvođač jakih alkoholnih pića smatra se onaj koji proizvodi alkoholna pića za vlastite potrebe, potrebe članova kućanstva.

Piše: Stanislav SOLDO

Share.

About Author

Comments are closed.