U Zagrebu otvorena izložba ‘Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama’

0

U sklopu 8. Dana Neretve u Zagrebu jučer je u hotelu Interkontinental otvorena izložba Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama koja je rezultat kolekcionarske strasti Metkovca Marija Talajića i metkovskog zeta Zlatka Huzek. Izložbu je predstavio njezin kustos Ivan Vekić, prenosi LIKEmetkovic.hr

Naime, Talajić i Huzjak u svojim privatnim zbirkama imaju preko 2000 raznih starih razglednica, a na ovoj izložbi je izloženo 150 razglednica i fotografija iz razdoblja od 1898. do 1940. godine na kojima se mogu vidjeti panorame neretvanskih mjesta: Blace, Slivno, Komin, Kula Norinska, Pasičina, Mali Prolog, Nova Sela, Vid, Vidonje, Blace, Dobranje, Opuzen i Metković, Doljani, Gabela Struge, Počitelj i Domanovići, ali i susjedne hercegovačke općine od Neuma i Stoca do Ljubuškog, Čapljine i Gruda.

Svakako treba istaknuti da je izložena do sada najstarija poznata fotografija Metkovića koju je napravio Franza Laforest 1873. godine, te više njih iz s kraja 19. st.

Na Laforestovoj fotografiji Metkovića iz 1873.  u prvom planu se vidi otok (ada) Pisak i kanal (liman) na mjestu današnje Ulice Ivana Gundulića. Na zvoniku crkve sv. Ilije nema sata jer je postavljen 1875. Laforest je ovu fotografiju napravio na proputovanju iz Splita u Mostar.

Poseban je raritet i prva fotografija neretvanske lađe iz 1890 g. Aloisa Beera carskog, kraljevskog i mornaričkog fotografa koji je preko Metkovića išao u Bosnu. Na njoj je obala Neretve bez raslinja jer je upravo 1889. godine prokopano novo korito od Metkovića do Kule Norinske i od Opuzena do Ušća. Izložba ovih fotografija bila u Zadru 1890 godine.

Izložbu, koju je organizirao Institut za promicanje i razvoj doline Neretve, prati i lijepo uređeni katalog kojega je grafički oblikovao Nikša Martinac. Izložbu se može razgledati u dvorani Kornati zagrebačkog hotela Internacional do 25. listopada.

Share.

About Author

Comments are closed.