METKOVIĆ: Splitsko – makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić zaredio osam novih đakona

0

U crkvi Svetog Nikole u Metkoviću, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, zaredio je za đakone osmoricu bogoslova, četvoricu na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: Ivana Odrljina (župa Presvetog Srca Isusova – Košute), Mirka Šakića (župa Gospe u Siti – Strožanac), Nikolu Šakića (župa Gospe od Pojišana – Split) i Slavka Volarevića (župa sv. Nikole – Metković).

metkovic2

Za Franjevačku provinciju Presvetog Otkupitelja red đakonata primili su fra Slaven Čeko (župa Svih Svetih – Livno), fra Filip Čogelja (župa sv. Ivana Krstitelja – Kaštel Stari), fra Ivo Rastočić (župa sv. Ilije proroka – Metković) i fra Željko Štrbac (župa BDM Žalosne – Zagreb).

Pozdravljajući okupljene vjernike, svećenike iz župa iz kojih dolaze novozaređeni đakoni te njihove roditelje i rodbinu, nadbiskup Barišić je naglasio da je ovo đakonsko ređenje događaj značajan za čitavu Splitsko-makarsku nadbiskupiju i provinciju Presvetog otkupitelja.

 metkovic

– Danas zaređujemo svježe snage-nove buduće svećenike i redovnike. U ovoj našoj zemaljskoj radosti vjerujem da se uključuje i nebo.

Gospodinu je drago što možemo danas proslaviti ovo ređenje a kako se tek osjećaju sveti đakoni, Sveti Stjepan i Sveti Lovre-istaknuo je nadbiskup pozvavši okupljene vjernike da dostojno prime dar koji im Gospodin dariva u novozaređenim đakonima.

Nadbiskup Barišić se u ovoj svečanoj prigodi prisjetio i misionara, Metkovca, blagopokojnog oca. Ante Gabrića koji je kao đakon katoličke crkve širio Evanđelje u Bengaliji u Indiji, gdje se svaki dan darivao svojim braći i sestrama.

– Vjerujem da naš otac Ante iz nebeske perspektive želi ohrabriti ove đakone, kazao je nadbiskup u nadahnutoj propovijedi.

Sam čin zaređenja osmorice đakona započeo je ispitivanjem dostojnosti predloženih kandidata da prime sveti red đakonata o čemu su se izjasnili njihovi odgojitelji, don Jure Bjeliš i fra Domagoj Volarević.

metkovic3

– S pomoću Gospodina Boga i spasitelja našega Isusa Krista ovu našu braću izabiremo za red đakonata-kazao je nadbiskup Barišić izgovarajući riječi posvećenja.

Nakon što su pojedinačno, nadbiskupu Barišiću obećali, ponizno služenje Bogu, propovijedanje vjere, život u celibatu, molitvu i služenje časova te poslušnost dijecezanskom nadbiskupu, đakoni su se prostrli pred oltarom iskazujući tako poštovanjem prema Bogu i svetom redu kojega primaju.

Đakonat je prvi stupanj svetoga reda, a onaj tko ga je primio pomaže svećeniku i biskupu u njihovim službama.

Tako đakon poslužuje kod oltara, svečano naviješta Evanđelje, krsti, vodi obred vjenčanja i sprovoda, dijeli blagoslove ali ne može slaviti svetu misu.

metkovic4

Tako će osmorica novozaređenih đakona u narednih godinu dana preuzeti službu koja im pripada po kanonskom pravu do svećeničkog ređenja koje će se održati u ljeto naredne godine.

Share.

About Author

Comments are closed.