Najavljujemo vam putopisno predavanje i promociju knjige Jasena Boke “Latinskom Amerikom uzvodno”

0
Najavljujemo vam putopisno predavanje i promociju knjige Jasena Boke “Latinskom Amerikom uzvodno” u Narodnoj knjižnici Ploče u utorak 5. studenog u 19 sati.
Jasen Boko_plakatO knjizi:

Izvrsna knjiga Latinskom Amerikom uzvodno nagrađivanog dramaturga, putopisca i biografa Jasena Boke bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta u razvoju te legendarne ličnosti. Tko je doista bio Che Guevara i kako je od hedonista postao revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog burnog kontinenta, pitanja su koja si je postavljao.

Na kontinentu gdje su vojni udari i diktature česti te uglavnom posljedica intervencija SAD-a koji ondje nameće interese svojih multinacionalnih kompanija, osiromašeni stanovnici ipak vjeruju kako nemaju što izgubiti pa često glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih servisa. Boko u razgovoru s njima otkriva koliko su korupcija i kriminal rašireni, kako žive, u što vjeruju i za što se bore te istovremeno istražuje gdje se i kada Che susreo s američkim imperijalizmom, izvlačenjem profita i zlorabljenjem starosjedioca i siromašnih stanovnika te kako je odlučio promijeniti stanje. Ali, nije politika jedina tema ove knjige, ona je istovremeno i klasični putopis, uzbudljivi susreti s malim ljudima i njihovim životom i podsjećanje na civilizacije koje su u ovom dijelu postojale i znatno prije dolaska Kolumba i pokušaja da se sve što je prethodilo konkvistadorima zatre.

Što se događalo na Kubi i koji su njegovi postupci kontroverzni, zašto jedni slave, a drugi mrze tog čovjeka kojem se mora priznati da je živio svoje ideale i borio se za međuljudsku solidarnost, doznat ćete u ovoj iskreno i strasno napisanoj knjizi, kombinaciji političkog putopisa i biografije.

Share.

About Author

Comments are closed.