U srijedu štrajk u cijeloj RH, a u četvrtak i petak u 2 županije!

0
Sindikati su objavili u kojim će se županijama nastaviti sa štrajkom u četvrtak i petak nakon što će u srijedu štrajkati škole u cijeloj Hrvatskoj. Za srijedu su najavili veliki prosvjed na Markovom trgu

U četvrtak nema škole u Istarskoj te Šibensko-kninskoj županiji, a u petak u Karlovačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, objavili su sindikati koji su se sastali s Vladom. U srijedu je veliki prosvjed na Markovom trgu i nema škole u cijeloj RH, piše portal 24 sata.

U srijedu se priključuju i fakulteti

Nažalost, moralo je proći 17 dana štrajka da bi se počelo intenzivno razgovarati s nama, poručili su obrazovni sindikati u ponedjeljak najavivši veliki prosvjed u srijedu unatoč pregovorima koji su danas počeli s Vladom, a koji se nastavljaju ovaj tjedan.

Obzirom da su zatvoreni za javnost, o njima ne žele govoriti dok se pregovori ne završe. Prosvjed u srijedu kreće u 11 sati od Trga Rebublike Hrvatske, preko Frankopanske i Mesničke ulice, Strossmayerovog šetališta do Markova trga.

– Dolazak je obećao i Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata, koja okuplja 11 milijuna članova iz 48 zemalja – istaknuli su sindikati

Tog dana nastave neće biti u cijeloj Hrvatskoj, a pridružuju im se i fakulteti.

Najavili su kako se štrajk nastavlja sutra u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, u četvrtak u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji te u petak u Vukovarsko-srijemskoj te Karkovačkoj županiji.

– Odaziv štrajku je istog intenziteta – istaknuo je Branimir Mihalinec naglasivši kako je danas u Osječko-baranjskoj te Ličko-senjskoj županiji u štrajku preko 90 posto zaposlenih u srednjim školama.

Odaziv u osnovnim školama, istaknula je Sanja Šprem, u Ličko-senjskoj županiji je 99,64 posto dok u Osječko-baranjskoj 99,80 posto.

– Možemo očekivati ovakvu hrabrost, jedinstvo, zajedništvo, dostojanstvo i u srijedu na prosvjedu – dodala je.

Već sutra u Ministarstvu obrazovanja sindikati nastavljaju razgovor s Vladom.

– Obzirom da je na današnjem sastanku bilo ponuđeno ono što cijela javnost već zna, da nikakvih pomaka nema i da nas Vlada ne doživljava, očigledno je potrebno napraviti dodatan napor i pritisak ne samo štrajku nego i prisutnošću između izvršne i parlamentarne vlasti da ozbiljno počnu doživljavati ovo što je već četvrti tjedan u sustavu obrazovanju. Krajnji je čas da se sjedne za stol, ali ne samo da bi se sjedilo nego da se dijalogom i argumentima proba naći rješenje – istaknuo je Igor Radeka iz Nezavisnog sindikata znanosti i viskog obrazovanja dodavši kako će i oni u srijedu podržati prosvjed na Markovu trgu.

Share.

About Author

Comments are closed.