KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: „Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije“

0

Uslijed teme jedne od novih migrantskih ruta koja prolazi kroz dolinu Neretve, a  o kojoj smo pisali u proteklim danima, odlučili smo poslati upit Uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o temi vezanoj za slanje Hrvatske vojske na granice Republike Hrvatske. Dobili smo neke odgovore kroz razgovor!

Grabar – Kitarović nam je otkrila da je upravo njezina inicijativa potaknula zakonske izmjene iz ožujka 2016. godina kojima je u Zakonu o nadzoru državne granice i Zakonu u obrani predviđena mogućnost da pripadnici OSRH mogu policiji pružiti potporu u nadzoru državne granice.

mig (9)

„To je moguće naravno samo u iznimnim okolnostima, kada Ministarstvo unutarnjih poslova ili Vlada ocijeni da to sigurnosni i/ili humanitarni razlozi zahtijevaju.“ – ističe nam predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u poruci.

Kaže nam uz to iz njezinog Ureda da je zbog takve inicijative predsjednica izložena salvama potpuno neosnovanih kritika, prvenstveno iz redova SDP-a, koji je očito smatrao kako Hrvatska i dalje treba nadzoru svoje granice pristupiti krajnje neodgovorno kao što je to činila Vlada Zorana Milanovića.

„Postoji li u ovome trenutku potreba za potporom OSRH u nadzoru državne granice prepuštam prosudbi policije“ – zaključuje Grabar Kitarović u odgovoru na naš dopis.

Naš novinar Ante Pejar poslao je upit Uredu predsjednice RH

Naš novinar Ante Pejar poslao je upit Uredu predsjednice RH

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Za kraj se zahvalila i čestitala policiji

„Hvala policiji koja u suočavanju s nekontroliranim ilegalnim migracijama obavlja svoj posao vrhunski profesionalno i humano, za što im i ovom prilikom želim zahvaliti i čestitati“ – zaključila je u odgovoru Kolinda Grabar Kitarović.

Piše: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.