Prometna povezanost zaslužna za razvoj Kule Norinske i Pojezerja

0

Dobra prometna povezanost otvara niz mogućnosti za razvoj gospodarskih zona dviju susjednih općina – Kule Norinske i Pojezerja. Nalaze se uz autocestu i granicu s Bosnom i Hercegovinom, prenosi HRT.

Kula Norinska u svojoj je zoni prodala 55 hektara i novac uložila u infrastrukturu, dok Pojezerje svoje investitore tek očekuje.

Kroz središte poslovne zone u Novim Selima asfaltirana je cesta, a pokraj nje prolazi i sva ostala infrastruktura: voda, struja, telefon, kanalizacija. Izgradila ju je općina od novca koje je uplatio prvi investitor.

– U prvoj fazi smo izgradili nekih 600 metara infrastrukture od samog ulaza u poslovnoj zoni. Zona je veličine 550 tisuća kvadrata, rekao je Nikola Krstičević, načelnik općine Kula Norinska.

Investitor se ugovorom obvezao izgraditi proizvodne hale, a općina je donijela stimulativni paket mjera.

– Kojim ćemo potaknuti zapošljavanje stanovništva s područja naše općine i doline Neretve, a sve s ciljem da zaustavimo odljev mladog radno sposobnog stanovništva, naglašava Krstičević.

Na poslovnu zonu Nova Sela naslanja se 59 hektara zone Pozla Gora, susjedne općine Pojezerje.

– Postoji kompletna infrastruktura, znači postoji voda, struja, telefon i sve ostalo. Prometnica je državna cesta D 62 prolazi sredinom zone, ističe Zdenko Zloić, pročelnik u općini Pojezerje.

– Mi smo već imali par sastanaka što se tiče  zemljišta. Ljudi su jako zadovoljni i prihvaćaju da se nešto napravi, govori Ante Dominiković, Metković.

Obje zone su izvan ekološke mreže pa je moguća i industrijska proizvodnja. No, najvrijednije u obje zone je njihov jedinstveni položaj.

– S obzirom da se nalazimo uz granicu s BiH na sjecištu koridora 5C i autoceste A1 i blizina luke Ploče od svega deset kilometara i mislim da smo jako atraktivni za ulaganja, rekao je Boro Dominiković, načelnik općine Pojezerje.

Mještani Novih Sela i Pozle Gore, ponajviše zbog položaja, očekuju da će obje zone vrlo brzo proraditi i donijeti napredak njihovim dvama selima. Stoga su im već smislili imena – Nova Varoš i Pozlaćena Gora.

Share.

About Author

Comments are closed.