“Grad mrtvih iznad ceste života: stećci na Grebinama kod Čeveljuše”: U Narodnoj knjižnici predavanje održala diplomirana arheologinja Maja Šunjić

0

U Narodnoj knjižnici Ploče održan je događaj pod nazivom “Grad mrtvih iznad ceste života: stećci na Grebinama kod Čeveljuše”. Pločanima i svim posjetiteljima je svoje predavanje održala diplomirana arheologinja Maja Šunjić.

narodna narodna1

Na Grebinama pored Čeveljuše nalazi se groblje sa stećcima smještenima uz prapovijesne gomile. Stećci su oblikovani kao ploče i sanduci. Pojedini primjerci su ukrašeni motivima iz srednjovjekovne svakodnevice kojima su pokojnici željeli pokazati svoj statusni simbol, ali s mišlju na zagrobni život koji ih očekuje.

Stećci su jedinstveni nadgrobni spomenici kasnog srednjovjekovlja koji su stvarani na području jugoistočne Europe. Njima su obilježavani grobovi triju kršanskih konfesija, a oblik i motivi su rezultat ispreplitanja utjecaja europskog Zapada s ranijim pretkršćanskim tradicijama. Posebnost stećaka predstavlja broj od preko 70000 primjeraka na više od 3300 lokaliteta rasprostranjenih na području današnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Share.

About Author

Comments are closed.