Završena je još jedna Ćakulaonica: ćakulati nastavljaju gračka i susidna dica…

0

U okviru Mjeseca Hrvatske knjige u Osnovnoj školi Gradac realiziran je projekt Ćakulaonica s ciljem očuvanja kulturnog identiteta zavičaja među najmlađima.

IMG_8007 IMG_8019

Projekt Ćakulaonica, kojim se kod djece potiče učenje zavičajnog govora i starih zavičajnih igara, provodi se već šestu godinu suradnjom OŠ Gradac i Općinske knjižnice Hrvatska sloga Gradac, a vode ga učiteljica Ranka Radoš i ravnateljica općinske knjižnice Mandalena Sinković – Pavlović. Uz učenike OŠ Gradac, posljednjih nekoliko godina u projekt su uključeni i učenici iz susjednih škola iz Ploča, Komina i Staševice.

IMG_8054 IMG_8080

Svake godine Ćakulaonica donosi novu temu u okviru koje se upoznaju zavičajne riječi pa su se tako ove godine učenici bavili radom ljudi na škrtoj zavičajnoj zemlji i njegovim plodovima. Projekt je započeo pripremnim radionicama na kojima su baba Kate i mala Kate, likovi edukativnog igrokaza već omiljeni kod gračkih i susjednih mališana, uvele učenike u ovogodišnju Ćakulaonicu, a nastavilo se nizom edukativnih igara. Uz pomoć Malog zavičajnog rječnika na ovogodišnju temu (jednog od projektnih rezultata) učenici su nastavili jezične igre u svojim učionicama, a uz njih i stare zavičajne igre: Piljke i Buće, kao pripremu za natjecateljski dio Ćakulaonice.

IMG_8060IMG_8048[1]

Veliko međuškolsko finale Ćakulaonice 2019. okupilo je u gračkoj školi predstavnike svih četiriju škola i njihove mentore. Natjecateljski dio pokazao je odličnu pripremljenost i pozitivan natjecateljski duh svih sudionika. Igra za igrom, punat za puntom i dobili smo ovogodišnje pobjednike: Osnovna škola Gradac, PŠ Brist u poznavanju zavičajnih riječi (Ema Šutić, Ante Pećar i Maša Šutić, mentorica Perica Šutić), Osnovna škola fra Ante Gnječa iz Staševice u igri Piljaka (Ivano Mateljak, mentor Božo Soldo) i Osnovna škola Gradac, PŠ Drvenik u bućanju (Sunčica Kostanić, Vito Klinac, mentorica Vesna Antunović-Marinović). Svim sudionicima finala kao i njihovim mentorima uručena su priznanja, a pobjednici će biti nagrađeni izletom koji uključuje posjet prezentacijskom centru Parka prirode Biokovo u Makarskoj uz sponzorstvo TZ Gradac i TZ Drvenik. Ćakulanje među učenicima nastavilo se uz slatkiše po ricetama babe Kate u gračkoj školskoj kuhinji.

cakulonica

Ćakulaonica je i ove godine pokazala da naši mališani u svojim rječnicima rado otvaraju prostor zavičajnim riječima, a starim zavičajnim igrama ustupaju mjesto pred suvremenim što je više nego dovoljan razlog da se projekt nastavi i narednih godina.

Share.

About Author

Comments are closed.