Kiša onemogućuje berbu mandarina, zabilježen i jaki napad puževa

0

Vrijeme ne idu na ruku, a na otkupima su, kažu proizvođači iz Doline Neretve, primijećeni enormni otpisi robe.

Izuzetno kišovito vrijeme i jugo posljednjih desetak dana onemogućuje berbu mandarina, ali i uzrokuje brzo propadanje plodova nakon berbe. Izrazito veliki je i napad puževa, koji prave velika oštećenja na plodu mandarina, koja rezultiraju propadanjem i truljenjem plodova, upozorava predsjednik Udruge proizvođača agruma i povrća “Neretvanska mladež”, mr.sc. Željko Bjeliš, a prenosi portal Agro klub.

Kako dodaje, i u narednom razdoblju očekuje se kišovito vrijeme, što će najvjerojatnije uzrokovati propadanje svih preostalih neobranih plodova na stablu.

Otkupne cijene su se kod većine izravnale na razinu od 2,30 Kn (kalibri 1,2,3) i 1,00 (kalibri 4 i 1x). Kalibra 5 je ove godine minimalno i plaća se od 0,5-1 Kuna za kilogram. Međutim, cijena se kao i u proteklom periodu korigira masom proizvoda”, kaže Bjeliš i upozorava da su na otkupima primijećeni enormno veliki otpisi robe, koji su kod nekih otkupljivača transparentni i proizvođači se pozivaju u vrijeme kalibriranja, dok se kod drugih bez imalo milosti otpisuje i do 90% preuzete robe, bez prisutnosti proizvođača.

Podsjećamo, Udruga je nedavno poslala dopis Vladi i resornom ministarstvu u kojemu su naveli zatražili veći angažman, brži rad i što brže usklađivanje Zakona sa novom direktivom EU posebno u dijelovima ovlasti da u okviru svojih istraga provode nenajavljene inspekcije na licu mjesta u skladu s nacionalnim pravilima i postupcima.

“Problem nevaganja i neizdavanja otkupnih blokova, odnosno kršenje Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, kod većine otkupljivača postao normalna stvar”, upozorio je tad Bjeliš.

Share.

About Author

Comments are closed.