U Interpretacijskom centru prirodne vrijednosti i kulturno-povijesna baština delte rijeke Neretve

0

U donedavno potpuno oronulom i zapuštenom objektu stare škole koji je nerazvrstanom cestom spojen na Jadransku magistralu u Baćini, na ulazu u Dubrovačko – neretvansku županiju iz pravca Splita, uskoro će se posjetitelji u interpretacijskom centru upoznavati s prirodnim vrijednostima cijelog područja delte rijeke Neretve, kao i s kulturno-povijesnom baštinom. Postav centra uključivati će kartu s prikazanim zaštićenim područjima, kartu s prikazanim područjima ekološke mreže, kartu s prikazom Ramsarskog područja, kao i opis i interpretacije močvare. Za „razdvajanje prostora“ ili različitih ekosustava planira se izraditi i „tunel“ kroz koji bi se prolazilo, a koji bi prikazivao stanište šišmiša s toga područja. Za prikaz ribljih vrsta (slatkovodnih), planira se osmisliti stanište u kojem bi se postavili modeli riba. Uz to, planiraju se i brojne druge aktivnosti poput osmišljavanja didaktičke igre: prepoznavanje jaja ptica i povezivanje sa slikom ptice, prepoznavanje zvukova ptica, osmišljavanje prikaza životnog ciklusa vodozemca s opisom, osmišljavanje prikaza životnog ciklusa vretenca, jegulje itd.

b

Kat objekta izgrađenog od cigle  debljine 60 centimetara, čiji će se izvorni oblik nastojati zadržati, koristio bi se kao višenamjenski uredski prostor s dva ureda, svaki za dvoje djelatnika, i salom za sastanke, odnosno konferencijskom salom, te mini kuhinjom i sanitarnim čvorom za korisnike gornjeg kata. Od kulturne baštine u planu je prikazivanje nekadašnjega života čovjeka u području Neretve koji se odnosi na život u močvarnim područjima i brdskim dijelovima, gdje se i danas nalaze ostaci starih kuća. Osim toga, interpretirati se može i neretvanska lađa i trupa kao tradicionalno vozilo koje se i danas koristi, kao i povijesna baština Baćine i okolice. Priroda obuhvaća interpretaciju ekološke mreže Natura 2000 Delta Neretve, interpretaciju zaštićenih područja u delti rijeke Neretve (Modro oko i jezero Desne, Predolac-Šibenica), Delta Neretve-jugoistočni dio, Pod Gredom, Orepak i Prud), te interpretaciju Ramsar područja Delte rijeke Neretve.

Za obnovu objekta i sve druge aktivnosti biti će potrebno oko tri milijun kuna, a projekt je prijavljen u travnju 2017. godine, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Prijavljen je na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i najvećim se dijelom financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (80 posto). Prijavitelj je Dubrovačko-neretvanska županija, a partner je Grad Ploče. Stručni partner je županijska javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, dok je prijavu provela DUNEA.  Osim ovog projekta, u spomenutom operativnom programu na području je Baćine predviđeno i 657 tisuća kuna za postavljanje i uređenje promatračnice za bioraznolikost s edukativnim sadržajem na Baćinskim jezerima.

No, ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 14,5 milijuna kuna i, osim zahvata u Baćini, obuhvaća i Uređenje izložbenog prostora – postav muzeološke koncepcije za „prvu prostoriju“ Prirodoslovnog muzeja u Metkoviću, Uređenje edu-eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu, uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac – Šibenica, uređenje edu – eko vrta u sklopu Osnovne škole fra Ante Gnječa u Staševici, uređenje edu – eko dječjeg igrališta u Otrić Seocima, te nabavu i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite od požara.

Share.

About Author

Comments are closed.