U Metkoviću se odvija stručno osposobljavanja za voditelja agroturističkog gospodarstva u sklopu projekta „Povećanje razine zapošljivosti u dolini Neretve“.

0

U Metkoviću se odvija stručno osposobljavanja za voditelja agroturističkog gospodarstva u sklopu projekta „Povećanje razine zapošljivosti u dolini Neretve“.

Bili smo na jednom od predavanja koje je vodio prof.Rade Nikoletić.

U današnje  vrijeme , sve veći broj  obitelji    odlučuje se baviti   seoskim turizmom, bilo da se radi o dopunskoj djelatnosti (stvaranje dodatnih prihoda domaćinstva)  ili  o  profesionalnoj  djelatnosti,  Razlog tome je  i mogućnost korištenja financijskih sredstava iz  fondova EU.

agro (5) agro (4)

Ukratko o  o agroturizmu 

Agroturizam   je boravak turista na seoskom domaćinstvu     radi odmora, rekreacije  i općenito  doživljaja  seoskog  ambijenta. Agroturizmom  se mogu baviti poljoprivrednici koji su vlasnici ili raspolažu  poljoprivrednim   zemljištem,  na kojem obavljaju poljoprivrednu djelatnost ,  a ujedno su registrirani i  za ugostiteljsko- turističku djelatnost. Osnovno  pravilo kod bavljenja  agroturizmom  je da  glavnu aktivnost poljoprivrednog gospodarstva  čini  poljoprivredna  proizvodnja,  dok je  ugostiteljsko turistička djelatnost sporedna  odnosno dodatna aktivnost.

Svrha osposobljavanja je planiranje i upravljanje agroturističkim gospodarstvom u skladu sa važećim propisima; organizacija turističke ponude agroturističkog gospodarstva te promoviranje vlastitog gospodarstva putem različitih medija; proizvodnja i plasiranje tradicijskih proizvoda dalmatinskog kraja na tržište; planiranje uređenosti agroturističkog gospodarstva za prihvat posjetitelja te pružanje usluge smještaja, prehrane i aktivnog odmora.

agro (2) agro (1)

U programu sudjeluje 20 polaznika koji će,biti osposobljeni za upravljanje agroturističkim gospodarstvom, organizaciju turističke ponude i promociju iste, proizvodnju tradicijskih proizvoda, provedbu administrativnog poslovanja, te za komunikaciju s ostalim zaposlenicima, partnerima te posjetiteljima agroturističkog gospodarstva.

agro (6)

Trajanje programa je 180 sati, od čega je 87 teorijske nastave, a 83 sata sastojat će se od praktičnog rada na agroturističkom gospodarstvu za obavljanje turističke djelatnosti. Nastavu će održati predavači Pučkog otvorenog učilišta Žižić, a polaznici će na kraju programa dobiti certifikate koje će ovjeriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Voditeljica projekta je Martina Tomić

Ukupna vrijednost projekta je 420 tisuća kuna, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Piše i foto: Ante Pejar

Share.

About Author

Comments are closed.