88 posto profesora i čak 95 posto učitelja odbilo Vladinu ponudu, sindikalisti poručili: I u ponedjeljak štrajk ide frontalno punom snagom

0
Čelnici školskih sindikata u 11 sati na konferenciji za novinare predstavili su službene rezultate izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade od 26. studenog. 88 posto srednjoškolskih profesora odbilo je ponudu Vlade, a u osnovnim školama postotak je veći i iznosi 95 posto, prenosi Tportal.

Službene rezultate čeka i premijer Andrej Plenković koji će nakon što budu objavljeni, pozvati predstavnike sindikata na nove pregovore.

Branimir Mihalinec kazao je kako je štrajk pokrenut s ciljem mijenjenja koeficijenta o složenosti poslova u sustavu u obrazovanju.

‘To su isključivo bili naši ciljevi. Štrajk, prosvjed i sve aktivnosti vezane za postizanje cilja provode ova dva sindikata. Danas nakon izjašnjavanja članstva o ponudi Vlade u kojoj je Vlada ponudila dodatke je slijedeće: U srednjim školama 88,93 posto je protiv. Što znači ta poruka? Odbijanje ponude vlade ima dvoznačnu poruku: Zaposleni žele izmjeniti status kroz koeficijent, ne misle se cjenkati o dodacima na plaću’, kazao je.

Dodao je da će se odazvati na svaki sastanak koji bude.

Neće, kaže, tolerirati govor mržnje koji se širu po društvenim mrežama.

Sanja Šprem kaže da je u osnovnim školama 95,26 posto učitelja odbilo ponudu Vlade. Glasalo je 31.670 zaposlenika, a izlaznost je 68,05 posto.

‘Nije samo potplaćenost rezultiralo ovi štrajkom. Tu su anonimne prijave, nepotrebna administracija, Loomen i još niz drugih problema.

U ime visoko obrazovnih institucijama u kojima štrajka nenastavno osoblje, za odbijanje prijedloga vlade izjasnilo se 69 posto.

Mihalinec je kazao kako će danas sindikati analizirati rezultate i donijeto odluke o daljnim pritiscima. Sigurno je da u ponedjeljak štrajk ide frontalno punom snagom. Štrajk u srednjim školama je na 88 posto. Isto kao i prvi dan što znači da smo jedinstveni i odlučni.

Odazvat će se na razgovor ako ih premijer pozove. Ne može vjerovati da je premijer spreman toliko ponuditi kroz dodatke, a ne kroz koeficijente.

‘U ovom momentu postoji ogromna odgovornost Vlade prema resoru obrazovanja. Doveli su ih u 35 dan štrajka. Važnije je bilo imati sastanke, voziti se po Hrvatskoj i ignorirati dijalog. Najmudriji je potez pozvati nas opet za stol’, kazala je Šprem.

U međuvremenu je jedan od sindikata, preporod, objavio na izjašnjavanju članstva i nečlanova koji su sudjelovali u štrajku, provedenom u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove u kojima djeluju podružnice Preporoda, 88,03 posto onih koji su pristupili izjašnjavanju odbilo je ponudu Vlade.

 

Share.

About Author

Comments are closed.