Pločanska Osnovna škola “Vladimir Nazor” sudjelovala na međunarodnoj inicijativi “Dabar”

0

Dabar (Bebras) je međunarodna inicijativa koja promiče informatiku i računalno razmišljanje, a osmišljen je kako bi se svoj djeci omogućilo sudjelovanje kroz online natjecanje.

Natjecanje se sastoji od niza izazovnih zadataka koje su napisali stručnjaci iz pedesetak zemalja, a iako se rješavanje zadataka temelji na informatici, može se rješavati i bez informatičkog predznanja.

IMG_20191111_140749

 

Dabrotjedan je organiziran od 11. do 15.11., u kojem je sudjelovala i pločanska Osnovna škola “Vladimir Nazor”. Natjecali su se svi zainteresirani učenici u par grupa kroz više nastavnih dana, a natjecanje je organizirala i vodila njihova mentorica Dona Prović. Učenici su mišljenja kako su zadaci bili vrlo zanimljivi i da ih potiču na razvijanje računalnog razmišljanja, a sudionici natjecanja dobit će diplome i digitalne značke.

Dabar-tim

Međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar, u potpunosti je besplatno za sve učenike i škole, a održava se u svim zainteresiranim osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta, a natjecanje se organizira u 5 kategorija:

  1. MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ,
  2. MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ,
  3. KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ,
  4. MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda OŠ
  5. GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.

Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu, kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema, te programiranje.

IMG_20191112_140437

Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Share.

About Author

Comments are closed.