METKOVIĆ: Otvorena izložba ‘Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama’

0

U Galeriji GKS-a Metković otvorena je fotoizložba Neretvanski krajevi na starim razglednicama i fotografijama koja je prije toga bila postavljena u Hotelu Internacional u sklopu Dana Neretve u Zagrebu koje je organizirao Institut za promicanje i razvoj doline Neretve.

Povjesničar umjetnosti Ivan Vekić je prionuo smionu poslu i iz velike kolekcije, preko 2000 razglednica koje posjeduju Mario Talajić i Zlatko Huzek, probrao za ovu izložbu njih 150 iz razdoblja od 1898. do 1940. godine vodeći se motivom zavičaja koji živi, tj. birao je one fotografije na kojima su i ljudi. Uz panorame neretvanskih mjesta na nekim razglednicama su prikazani i motivi iz Hercegovine. Svakako je najzanimljivija do sada najstarija poznata fotografija Metkovića koju je napravio Franza Laforest 1873. godine.

Na samom početku prisutne je u ime Ustanove za kulturu i sport pozdravila ravnateljica Zrinka Mijoč koja je izrazila zadovoljstvo što je ova vrijedna i zanimljiva izložba ostvarena i u Metkoviću u sklopu Prosinačkih svečanosti. Ona je uz već spomenute Talajića i Huzeka, pozdravila i zamjenicu župana Žaklinu Marević i gradonačelnika Dalibora Milana.

U svom govoru Mario Talajić je izrazio zahvalnost ljudima koji su njega i Huzeka poticali na ovaj poduhvat, Institutu koji je ovo organizirao te Ustanovi za kulturu i sport koja je udomila izložbu u Metkoviću. Na kraju je uručio darovnicu kojom su svi eksponati darovani OŠ Stjepana Radića a koju je u ime ravnateljice primila Ivana Čarapina. Talajić je podsjetio da Huzek posjeduje i vrlo vrijednu zbirku pribora koji se nekada nalazio u metkovskim hotelima Austria, Beograd i Zagreb te njih dvojica imaju toliko toga još za pokazati te se nada da će za to biti prigode u godini kada će se obilježavati 600 godina od prvoga spomena Metkovića (2022.).

Na otvorenju je govorio i kolekcionar Igor Goleš, jedan od ponajboljih poznavatelja starih razglednica i fotografija na području Dalmacije i koji je o tome napisao tri knjige. On je naglasio da je kolekcija koju posjeduju Talajić i Huzek vrlo vrijedna i jedna od dvije-tri u Dalmaciji koje u tolikom broju tematiziraju jednu mikrolokaciju te da zbog toga možemo biti sretni, osobito što jedan njezin manji dio trajno ostaje u Metkoviću.

Večerašnje okupljanje počelo je i završilo nastupom vokalne skupine KUD-a Metković.

Izložba će biti otvorena do 18. prosinca.

Veliku fotogaleriju pogledajte na portalu LIKEmetkovic.hr

Share.

About Author

Comments are closed.