NASTAVAK ŠTRAJKA: Još uvijek bez dogovora Vlade i sindikata

0

Jedino što je nakon više od šest sati razgovora prosvjetara – sindikalaca i Vlade RH jest da će se razgovori nastaviti već u ponedjeljak. Sastanak je ponovno završen bez dogovora. Ipak, optimizam budi izjava predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalineca kako će se, najvjerojatnije, razgovori sutra dovršiti a ništa više nisu željeli iznositi u javnost upravo zbog zbog roditelja i učenika.

Javnost je doznala kako su predstavnici sindikata u Banskim dvorima bili već u 15 sati te da su, navodno, čak tri sata čekali hladnoj prostoriji dok se oko 18 sati nisu susreli s premijerom i ministrima koji su sve do tada imali konsultacije. No, dogovor ni danas nije postignut, a tijekom sastanka novinari su čuli da je premijer Andrej Plenković ponudio rast koeficijenata u dvije etape. Međutim ubrzo se potvrdilo kako je to bio samo spin, piše Dubrovački vjesnik.

Koeficijenti su za sindikate i dalje ključni problem. Svi sindikalci suglasno ističu kako rješenje nisu dodaci nego upravo problem koeficijenata čime se najbrže mogu vratiti učenici u klupe, a učitelji, nastavnici i profesori u učionice. Sindikalci su ponovno naglasili kako su jedinstveni te da ih nitko ne može razjediniti u postizanju cilja. Još uvijek vjeruju da će premijer i Vlada RH ne popustiti njihovim zahtjevima, nego shvatiti uzaludnost svog inzistiranja na dodacima.

Podsjetimo: sindikati inzistiraju na povećanju koeficijenta složenosti posla za 6,11 posto, dok Vlada i dalje ostaje pri ponudi da se na 6,12 posto povećanja osnovice svima u javnim i državnim službama doda i 4 posto povišice kroz dodatke, što su sindikalci velikom većinom glasova odbili.

Ipak, dojam je kako su predstavnici obje strane svjesne da se problem mora riješiti u najkraćem roku jer će u suprotnom na gubitku biti učenici. Raduje kako to ipak nitko ne želi, što prema riječima medijskih izvjestitelja daje nadu kako će se problem relativno brzo riješiti. No, još uvijek nitko ne zna ni kako niti kada.

Share.

About Author

Comments are closed.