Objavljen poseban natječaj za podizanje konkurentnosti tovnog govedarstva

0

Uz izravna plaćanja, potporu za tov junadi ove je godine ostvarilo više od 5.500 tovljača, prosječnih 770 kuna po grlu – što je daleko iznad prosjeka drugih poljoprivrednih gospodarstava. Sad je objavljen i poseban natječaj, prenosi portal Agro klub.

Novi natječaji objavljeni za podmjeru 4.1. donose pojednostavljenja za poljoprivredna gospodarstva, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

“Prije svega to je jedinstveni pravilnik za sve mjere iz Programa ruralnog razvoja te objava nacrta natječaja na e-savjetovanju prije raspisivanja natječaja. Na ovaj način omogućeno je potencijalnim korisnicima da se upoznaju s uvjetima natječaja i prije same objave. Provedbom obrade zahtjeva za potporu u jednoj fazi i sklapanjem Ugovora o financiranju poljoprivrednici mogu odmah nakon podnošenja zahtjeva za potporu započeti provedbu svog projekta. Isto tako, moguća je i nadopuna dokumentacije, primjerice, građevinsku dozvolu poljoprivrednik ne mora priložiti prilikom podnošenja zahtjeva za potporu”, objašnjavaju.

Tako je za sektor tovnog govedarstva raspisan je natječaj za tip operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava” sa 100 milijuna kuna raspoloživih sredstava za potporu projektima. Od tog iznosa 60 milijuna kuna rezervirano je isključivo za mikro, mala i srednja poljoprivredna gospodarstva, koja mogu dobiti od 5.000 do 200.000 eura po projektu. Ostatak od 40 milijuna kuna namijenjen je velikim korisnicima, koji mogu dobiti od 5.000 do 500.000 eura po projektu.

Objavljena tri natječaja za podmjeru 4.1.!

“Proizvodnja goveda, odnosno tovno govedarstvo vrlo je važan sektor poljoprivredne proizvodnje, stoga je proizvođačima od 2017. godine povećana omotnica za tov junadi. Za razliku od 2015. godine kada je isplaćeno 80 milijuna kuna tovljačima, ove godine isplatili smo financijsku omotnicu u cjelosti – 100 milijuna kuna. Broj grla u sustavu potpore za tov u posljednje tri godine povećan je za 36% i trenutačno iznosi 130.000 grla stoke. Uz izravna plaćanja, potporu za tov junadi ove je godine ostvarilo više od 5.500 tovljača, prosječnih 770 kuna po grlu – što je daleko iznad prosjeka drugih poljoprivrednih gospodarstava”, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Kako je dodala, u Ministarstvu su svjesni da to nije dovoljno. “Svjesni smo da su trendovi na tržištu nepovoljni, a troškovi proizvodnje mesa visoki te da kapaciteti za preradu mesa nisu u potpunosti iskorišteni. Zato smo uz sve dosadašnje mjere potpore osmislili i poseban natječaj za podizanje konkurentnosti isključivo za sektor tovnog govedarstva”, naglasila je.

Proizvođači tovne junadi traže 60 milijuna kuna, isplatu očekuju do Božića

Zahtjevi za potporu u okviru natječaja za provedbu tipa operacije 4.1.1. “Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava”  – tovno govedarstvo zaprimaju se od 2.1. do 28.2. 2020. godine, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Share.

About Author

Comments are closed.