VLASNICI BRODICA TRAŽE OD MINISTARSTVA MORA UPRAVNI NADZOR ZBOG KATEGORIZACIJE LUKE MALA POŠTA

0

Vlasnici  brodica iz Ploča angažirali su odvjetnika kako bi osporili valjanost odluke Lučke uprave Dubrovačko – neretvanske županije iz 2016. godine  o kategorizaciji luke Mala Pošta u Pločama u luku prve kategorije. Iz teksta dopisa upućenog županu kao predstavniku osnivača i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture proizlazi da je odluka o kategorizaciji nezakonita. Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture se traži provođenje upravnog nadzora nad ovom odlukom.

1. 2.

Vlasnici brodica smatraju da je derogirano mjerilo iz Pravilnika  koji propisuje način određivanja zona, gdje su određeni i kriteriji od kojih je jedan vezan uz atraktivnost geografskog smještaja pojedine luke. Naime, u istoj zoni su luka Cavtat, Mlini, Srebreno, Slano i druge, iako je nedvojbeno da se radi o lukama čiji je geografski smještaj zbog blizine grada Dubrovnika znatno atraktivniji, a da je luka Mala Pošta u Pločama udaljena između 70 i 100 kilometara i od ovih luka i od grada Dubrovnika. Osim ovoga kriterija Pločani navode i brojne druge. Kada je u pitanju razina uređenosti lučke nadgradnje i podgradnje, ističu kako u luci Mala Pošta ne postoji nikakva nadgradnja i podgradnja, upitan je stupanj zaštićenosti luke, kao i njena ekološka opremljenost, a, kako naglašavaju, što se tiče opremljenosti luke  specijaliziranom opremom, plovilo posebno namijenjeno za sanaciju mora je iz Ploča premješteno u Dubrovnik, a ne postoji niti druga specijalizirana oprema ili zaštitna sredstva. Osim toga, nisu ispunjeni kriteriji vezani uz opremljenost luke osnovnim ni dodatnim sadržajima, a, iako je luka povezana s javnim putem, sami pristup nije uređen i prikladan za pristup. Također, u blizini  nema brodogradilišta ili servisa. Pločani smatraju potrebnim i provjeriti je li Lučka uprava podnijela zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole, u svrhu određivanja obuhvata lučkog područja, te izrade geodetskog situacijskog nacrta stvarnog stanja pomorskog dobra. Vlasnici brodica u Pločama smatraju da je odluka o kategorizaciji luke Mala Pošta donesena  bez primjene ovih kriterija i komparacije s ostalim lukama.

3. plocani protiv nove kategorizacije

Iz kategorije luke, proizlazi i cijena komunalnog veza, pa je županijska Lučka uprava za Ploče odredila cijenu od 200 kuna po metru dužine plovila, odnosno 180 kuna na neuređenom dijelu obale. To znači da vlasnik plovila dugačkog npr. pet metara mora platiti godišnji iznos od tisuću kuna. U Pločama ne dvoje da komunalni vez treba plaćati, ali se nikako ne slažu s tako visokom cijenom. Ističu kako su obalu u Pločama gradili lokali mještani, samodoprinosom osamdesetih godina prošloga stoljeća, održava je Grad Ploče, a vez moraju plaćati dubrovačkoj Lučkoj upravi. Ističe kako se sami moraju snalaziti kada trebaju rješavati pitanja poput istezališta, suhog veza, vode, struje, krmenog veza, a nema ni video nadzora, stražarske službe i drugih potrebnih sadržaja. Zbog svega vlasnici vezova potpisivali su i peticiju u kojoj traže da se luka u Pločama vrati u drugu kategoriju, a u pločanskome  Domu kulture, u nazočnosti predstavnika županijske Lučke uprave, koji su branili postojeće rješenje, Županije, Grada Ploča, te vlasnika brodica iz komunalne lučice Mala Pošta održan je sastanak na kojem nije nedostajalo povišenih tonova, ali za sada još nije pronađeno rješenje kojim bi svi bili zadovoljni.

3. 4.

O ovoj temi čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Share.

About Author

Comments are closed.