Proračun Grada Ploča za 2020. godinu iznosi 64,7 milijuna kuna

0

Proračun Grada Ploča za 2020. godinu iznosi nešto manje od 64,7 milijuna kuna i izglasan je većinom u Gradskome vijeću koju čini devetero vijećnika koalicije SDP-NL Niko Orepić-Pločanska stranka i HSS, dok je šestero oporbenih vijećnika iz koalicije HDZ-HSLS glasovalo protiv.

Ukupno planirani proračunski prihodi sastoje se od planiranih prihoda poslovanja od 53,6 milijuna kuna, planiranih prihoda od prodaje nefinancijske imovine od sedam milijuna kuna, planiranih primitaka od zaduživanja (HBOR) od četiri milijuna kuna i vlastitih i namjenskih prihoda proračunskih korisnika Grada Ploča u iznosu od 1,6 milijuna kuna, koji su, sukladno uputstvu Ministarstva financija i Državne revizije, uključeni u prihodovnu stranu proračuna, o čemu je vijećnike upoznao gradski pročelnik za financije Mijo Šuman.

Gradski vijećnik HDZ-a Krešimir Vejić istaknuo je kako je proračun popis lijepih želja za koje svi znaju da se neće ostvariti. „I prošle godine govorili smo da se nerealno planira, što se sada potvrđuje, a vi ste govorili da će sve biti realizirano. Svjedoci smo velikih promašaja u planiranju proračuna, imat ćete stotinu stavki koje se neće ni „zagrebati“. Jednom napravite realan proračun iz kojeg je jasno koji su prioriteti, a ne ovako zadovoljavati javnost, vijećnike i glavare mjesnih odbora, znajući da je to nerealno. Sada imamo situaciju da je npr. za komunalnu infrastrukturu bilo planirao 37 milijuna kuna, a do 5. Prosinca ove godine realizirano je sedam milijuna kuna ili 19 posto. Naša realnost je par projekata pokrenutih prije nekoliko godina koji se većinom financiraju iz EU fondova“, poručio je Vejić vladajućima, a podržali su ga Jelena Kiš i Marjan Scipioni.

2.

Rasprava se zaoštrila kada je Vejić prozvao vladajuće za povećanje izdataka za zaposlene s 11 na 13 milijuna kuna, primijetivši kako je to jedna od rijetkih stavki iz ovogodišnjeg proračuna koja se ne samo realizira, nego je i probijena. Dogradonačelnik Ivan Marević (SDP) uzvratio mu je da se ponaša nekorektno, a gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević (SDP) naglasio je kako se radi o „političkom i ljudskom porazu oporbenih vijećnika“, jer, kako su ustvrdili, masa plaća za zaposlene iz proračuna sada je manja, a u zadnje dvije godine uspješnim prijavama na razne projekte za tu je namjenu osiguran novac iz vanjskih izvora.

Nakon toga vijećnici su opet istom većinom glasova usvojili drugi rebalans proračuna za 2019. godinu. Ukupni prihodi proračuna po tom rebalansu iznose 49,3 milijuna kuna i manji su za preko 20 milijuna kuna ili 29 posto u odnosu na ukupno planirane prihode po prvom rebalansu proračuna. Vejić je istaknuo kako su se obistinila predviđanja oporbe i da vladajući i dalje lutaju u planiranju, nabacuju se brojkama i žive u oblacima. „Pokazalo se što smo govorili, ovo nije ni blizu ostvarenja planiranog. Mi ni rebalans nećemo ostvariti jer bi u zadnjih dvadesetak dana ove godine morali uprihodovati 13 milijuna kuna“, zaključio je HDZ-ov vijećnik.

Share.

About Author

Comments are closed.