Učenici OŠ Gradac u projektu „Proizvodimo po principima bioekonomije!“

0

Očuvanje okoliša kao preduvjet opstanaka svih živih bića sve se više nameće kao jedan od najvažnijih problema današnjice. Prošle godine učenike Osnovne škole Gradac posebno je pogodila vijest o pronalasku uginule gravidne ženke kita ulješture u čijoj je utrobi pronađeno 22 kg plastičnih vrećica i ostalih plastičnih predmeta i to u našem susjedstvu, na obali Sardinije. To je bio poticaj da se učenici zainteresiraju za problem zagađenja mora plastikom, tim više što je i Općina Gradac smještena na obali.

bio 1

Drugi poticaj bila je Odluka Europskog parlamenta kojom se za sve zemlje članice od 2021. godine uvodi zabrana korištenja nekih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu. To se odnosi na proizvode, kao što su slamke, štapići za uši, pribor za jelo, tanjuri, oksorazgradiva plastika, spremnici za hranu, čaše od ekspandiranog polistirena te štapići za pridržavanje balona, koji zajedno s izgubljenom opremom za ribolov čine 70 posto otpada na europskim obalama i u morima. Potaknuti time, učenici su istraživali alternativne mogućnosti te u skupinama proučavali značenje i primjere cirkularne ekonomije, odnosno bioekonomije, kao i socijalne ekonomije.

bio 4

U okviru projekta Proizvodimo po principima bioekonomije, učenici su odlučili pokušati napraviti plastiku od kukuruznog škroba te razmisliti što bi od tako dobivene plastike mogli proizvoditi. Takva plastika relativno je jeftina i jednostavna za izradu te, naravno, biorazgradiva. Također se može dodatkom boja za hranu i obojiti te tako učiniti privlačnijom potencijalnim kupcima. U sklopu poduzeća Sunčana strana, učenici su tijekom prosinca proizvodili figurice koje će prodavati kao suvenire posjetiteljima Općine Gradac ili ih koristiti u školi. Tako su već za ovaj Božić školu okitili pahuljicama izrađenim od plastike koju su učenici izradili u školskoj kuhinji koristeći samo kukuruzni škrob, biljni glicerin, vodu i ocat.

bio 3

Voditeljice ovog projekta su Branka Perić i Sanja Šutić. Novi proizvodi su promovirani na mrežnim stranicama (Instagram – @suncana­strana_gradac).

Share.

About Author

Comments are closed.