Veterani 4.gardijske brigade DNŽ položili su cvijeće i zapalili svijeću na grobu pokojnog Stjepana Dropulića

0

Povodom obilježavanja 25 godišnjice pogibije pok. Stjepana Dropulića veterani 4.gardijske brigade DNŽ položili su cvijeće i zapalili svijeću na grobu u Pločama, prenosi LIKEmetkovic.hr.

Pok. Stjepan Dropulić poginuo je na današnji dan na planini Dinari u završnom dijelu operacije ZIMA 94. Operacija je započela posljednjih dana studenoga 1994., a njezin se završni čin odvijao se na današnji dan planinom Dinarom i rubnim dijelovima Livanjskog polja u ekstremnim zimskim uvjetima, po visoku snijegu, snježnoj oluji i uz ekstremno niske temperature i do -20 celzijevih stupnjeva.

Stoga je operacija Zima ’94 u povijest Domovinskoga rata ušla kao primjer iznimnih fizičkih i moralnih napora kroz koje su prolazili hrvatski branitelji u obrani od agresije i oslobađanju okupiranog teritorija. Zima 94 bila je združena vojna operacija Hrvatskih snaga u kojoj su sudjelovale postrojbe HV-a, HVO-a i Specijalne policije MUP-a HR HB.

Značajna je i po tome što je stvorila preduvjete za sve vojne operacije koje su uslijedile nakon nje sve do konačnog oslobođenja grada Knina i Domovine. Proteklih dana na HRT u dva navrata mogao se pogledati dokumentarni film o ovoj operaciji.

Share.

About Author

Comments are closed.