NADBISKUP BARIŠIĆ: „LUKA, DOBRO DOŠAO U CRKVU KATOLIČKU I U ZAJEDNICU SVOGA HRVATSKOG NARODA“

0

Život se slavio u nedjelju u crkvi svete Margarite u Bristu. Splitsko makarski nadbiskup Marin Barišić krstio je peto dijete, maloga Luku, u presretnoj obitelji Borić. Nakon Ivana, Karla, Ante i Marte, supružnici Milica i Žan, na svijet su donijeli i peto dijete. Svetu misu, na kojoj je obavljen sakrament krštenja predvodio je nadbiskup Barišić, uz koncelebraciju svoja tajnika, đakona Nikola Šakića i župnika župa u Gradcu i Bristu fra Bone Bilića.

„Ovo je prekrasan dan u ovoj malo zajednici, kada na blagdan Gospodinova Krštenja krstimo maloga Luku, peto dijete u obitelji Borić. Svečani i važan događaj prigoda je i da se prisjetimo našega krštenja, jer to je najveće bogatstvo. Na današnji dan Bog se objavio širemu krugu ljudi, za razliku od samoga rođenje kada se ukazao pastirima. I Ivan Krstitelj svjestan je da dolazi jači i veći od njega, onaj koji je sposoban preporoditi čovjeka u njegovoj nutrini. Isus ne dolazi kazniti nego spasiti, prihvaća grješnike, solidaran je, ulazi u rijeku Jordan zajedno s ostalima i, na neki način, prihvaća nečistoću rijeke i ljudski mulj koji se nataložio. Ljubav prema nama toliko ga je vezala da će na kraju prihvatiti i patnju. Mi smo Božji projekt, njemu je naš život veoma važan“, neke su od misli koje je s vjernicima podijelio splitsko makarski nadbiskup, naglasivši kako najveće priznanje čovjek dobije upravo na krštenju, što, na žalost, često nismo u stanju prepoznati.

„Riječ je o pravom bogatstvu, koje u potpunosti zahvaća čovjeka i ukoliko to ne otkrijemo, nećemo uspjeti u pokušajima da stvorimo humano društvo. Krštenje daje nutarnju snagu da živimo kao kršćani, vjernici u svim okolnostima. Božja ljubav me prihvatila i dobio sam puninu ljudskoga života. Podržimo obitelji s više djece jer to je škola u pravom smislu riječi. Kada nestaju obitelji i djeca smanjuju se razredi i gase se škole“, rekao je nadbiskup Barišić i podsjetio kako je na području nadbiskupije, nakon što se na razne načine počelo pomagati obitelji s više djece, broj obitelji s četvero i više djece s 173 u pretprošloj godini povećao na 197 u prošloj godini. Nadbiskup je podsjetio i na problem sve kasnijeg stvaranja bračnih zajednica, te nemogućnosti stvaranja djece iz raznih razloga. „Obitelj je mjesto gdje se čovjek rađa i raste, doživljava radosne i žalosne trenutke, uspone i padove. Bojim se za našu normalnost ako obitelj postane obezvrijeđena. Neka Gospodin ostane prisutan i obitelji Borić i svima našim obiteljima“, poručio je Barišić.

Sretna majka Milica zahvalila je Bogu na dodijeljenom joj blagoslovu, a Lukin otac Žan zahvalio je i svojoj supruzi. S nadbiskupom su izmijenili prigodne darove, a on im je u posebnom pismu, između ostaloga, poručio: „Obitelj je izvor života. Svako je dijete Božja želja spuštena do zemlje. Ni ja Vam ne mogu poželjeti ništa drugo nego da se i po ovom Vašem djetetu ostvari ona želja Božja koju on ima za cijeli svijet i za svakog pojedinca: život ispunjen u vjeri, nadi u ljubavi“, dok je malom Luki poželio dobrodošlicu u „svoju obitelj, Crkvu katoličku i u zajednicu svoga hrvatskog naroda“.

Sve manje krštenja i vjenčanja

Koliko je ovaj događaj značajan za užu zajednicu, ali i šire, dovoljno svjedoče podaci  o crkvenim obredima, odnosno primljenim sakramentima krštenja, vjenčanja i sprovoda u prošloj godini u Bristu i u Gradcu, župama koje vodi fra Bone Bilić. U Bristu lani nije bilo niti jedno krštenje ni vjenčanje, a bila su dva sprovoda. U Gradcu su bila dva krštenja, jedno vjenčanje i 11 sprovoda.

Share.

About Author

Comments are closed.