MANDOLINSKI ORKESTAR „PLOČE“ PUN POGODAK!

0

Ivan Vrankić, Roko Vrankić, Domin Malić, Sandro Zmijarević, Mateo Pećar, Roko Vištica, Laura Nedić, Rita Dropulić, Karmela Karamatić, Saša Špehar, Vanja Špehar, Ana Pacaj, Rita Pivac i Mihael Zvono, članovi Mandolinskog orkestra „Ploče“, osnovanog u okviru Udruge klapa „Stina“, marljivo vježbaju u prostoru Pastoralnoga centra i već ovoga ljeta očekuje se njihov nastup uz klapu „Stina“, kao i sudjelovanje na svim kulturnim događanjima koja će uslijediti u Pločama.

Mandolinski (1) Mandolinski (2) Mandolinski (3) Mandolinski (4) Mandolinski (5) Mandolinski (6) Mandolinski (7) Mandolinski (8) Mandolinski (9) Mandolinski (10) Mandolinski (11) Mandolinski (12) Mandolinski (13) Mandolinski (14) Mandolinski (15) Mandolinski (16) Mandolinski (17) Mandolinski (18) Mandolinski (19) Mandolinski (20)

A sve je započelo prije dva mjeseca kada je u prostoru Pastoralnoga centra u Pločama obavljena prezentacija deset instrumenata koje sada koristite članovi Mandolinskog orkestra „Ploče“, za sada uglavnom djevojčice i dječaci. Riječ je o akustičnom basu, akustičnoj gitari, dvjema mandolama i šest mandolina, nabavljenim u sklopu projekta „S mandolinom u ruci djeteta do vašeg srca“. Instrumenti su vrijedni oko 25 tisuća kuna i najvećim dijelom financirani su putem javnog poziva Grada Ploča udrugama za promicanje kulture na gradskome području. Putem javnog poziva je osigurano 20 tisuća kuna, a ostatak je donirao Grad Ploče. Predsjednik Udruge klapa „Stina“ Tonio Čagalj ističe kako su, održavajući koncerte u raznim naseljima, vidjeli kako djeluju mandolinski orkestri, posebice u gradovima Metkoviću i Vrgorcu, pa su se i oni odvažili na taj korak. „Svaki je početak težak, no da bi se stvorila tradicija, treba krenuti. Mi smo to napravili i za sada smo vrlo zadovoljni. Cilj nam je što veći broj djece približiti glazbi jer je ovo jedno od najboljih ulaganja u djecu. Aplicirat ćemo i na nove natječaje pri čemu očekujemo pomoć za nabavu prijeko potrebnih sredstava od gradske administracije i od svih ljudi dobre volje“, rekao je Čagalj, zahvalivši se don Petru Mikiću, osnivaču klape, Gradu Ploče, bivšem pločanskom župniku don Anti Antunoviću i sadašnjem župniku don Anti Bitunjcu, koji im pružaju potporu u radu.

Voditelj Mandolinskog orkestra je prof. Tomislav Herceg koji s uspjehom već vodi orkestre u Metkoviću i u Vrgorcu. Herceg je imao veliku ulogu što, nakon dugog niza godina, pločanske djevojčice i dječaci, opet sviraju na mandolinama, mandolama i drugim instrumentima. No i njega je iznenadio interes, volja i talent pločanske djece, koja su, na oduševljenje njihovih sugrađana, već sudjelovala na ovogodišnjem božićnom koncertu „Božić je u mome mistu“, održanom u crkvi Kraljice Neba i Zemlje, kao pratnja njihovim iskusnim kolegama iz Mandolinskog orkestra Vrgorac – Metković. Za komunikaciju između voditelja i djece, kao i za druge tehničke stvari, zadužen je Marino Radaljac koji podsjeća kako se mnogu toga u Pločama ugasilo, prvenstveno Limena glazba, pa je pojava Orkestra pravo osvježenje. „Cilj nam je privući što više djece, ali i odraslih, ne samo iz Ploča nego i iz drugih mjesta“, rekao je Radaljac.

Iznimno pozitivnu ulogu u ovoj lijepoj priči ima i Osnovna škola „Vladimir Nazor“ iz Ploča i v.d. ravnateljica Tihana Pažin, koji su, osluškujući potrebe i veliki interes djece, odlučili donirati školske instrumente, ukupno 16,  koji dugi niz godina, još od legendarnog Aleksandra Đorđevića, nisu bili u upotrebi. „Većina instrumenata se, uz odgovarajuću restauraciju, može koristiti. Ovom vrijednom donacijom otvara se prostor za uključivanje većeg broja članova, naše djece i mladih, u rad orkestra“, poručili su iz klape „Stina“, dok je voditelj Herceg izrazio zadovoljstvo potencijalom pločanske djece koju je u vrlo kratkom periodu pripremio za sudjelovanje na koncertu. Članstvo u orkestru je besplatno, a članovi vježbaju dva puta tjedno.

Priču o Mandolinskom orkestru „Ploče“ možete pročitati u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika!

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.