NA JUG STIGLA GRIPA

0

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježen je prvi slučaj gripe ove sezone. Odjel za mikrobiologiju Dubrovnik potvrdio je da se radi o virusu gripe tip A.

Kako doznajemo u Županijskom zavodu za javno zdravstvo, do sada je ukupno u Službu za epidemiologiju prijavljeno 26 slučajeva oboljelih od gripe na temelju kliničke slike, koji nisu bili laboratorijski potvrđeni.

U usporedbi s prošlom godinom, kada je najveći broj slučajeva u Republici Hrvatskoj u ovom razdoblju bio u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, možemo reći kako je ove godine gripa stigla s dosta zakašnjenja i manjim brojem oboljelih. Mali broj prijava oboljelih registriran je i na području cijele RH (do 12. 1. 2020. ukupno 1937 prijava), ističu u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Mogući razlog za sada malog broja oboljelih od gripe možda je i zbog cirkulacije prošlogodišnjeg virusa na koji je dio populacije sada imun te nešto većeg odaziva na cijepljenje (u županiji oko 9.500 osoba). U Zavodu za javno zdravstvo napominju da se zainteresirani građani još uvijek mogu cijepiti protiv gripe.

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled, poručuju iz Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Soldo SD

Share.

About Author

Comments are closed.