VEČER ALTERNATIVNE I URBANE POEZIJE U NARODNOJ KNJIŽNICI PLOČE

0

Pozivamo ljubitelje poezije na večer alternativne i urbane poezije koja će se održati u četvrtak, 20. veljače u Narodnoj knjižnici Ploče, s početkom u 19 sati.

Svoje će stihove s nama dijeliti:
Ivan Španjić, Otrić-Seoci, Hrvatsko književno društvo
Valerio Orlić, Rijeka, Hrvatsko književno društvo
Siniša Matasović, Sisak, Društvo hrvatskih književnika
Zvonimir Grozdić, Zagreb, Hrvatsko književno društvo
Žarko Jovanovski, Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika.

Ivan Španjić rođen je 26. lipnja 1992. u Metkoviću, a odrastao je u Otrić-Seocima gdje danas živi i stvara. Poezijom se ozbiljnije povecer_poezije_činje baviti od svoje 16-te godine života, a prva pjesma mu je tiskana u Vrgoračkim novinama. Član je Hrvatskog književnog društva, Umjetničke Likovno-Književne Unije Vlaho Bukovac i Kulture Snova (Zagreb). Poeziju objavljuje u zbornicima i časopisima Književno pero, The Split Mind, Kvaka… Sudionik je mnogih festivala u zemlji i inozemstvu, te pjesničkih večeri u Vrgorcu, Splitu, Pločama, Zagrebu… Autor je zbirke “Jedno lice, jedan glas” koju je objavio 2018-te godine u nakladi Kulture Snova.

Valerio Orlić rođen je u Rijeci, 13. veljače 1967. Osnivač je i počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva. Urednik je i recenzent nakladničke djelatnosti HKD-a. Urednik je časopisa “Krik” te glavni i odgovorni urednik časopisa “Književno pero”. Objavljena mu je dvadeset i jedna zbirka pjesama i knjiga književnih osvrta “Ogledala” 2019. Književni radovi su mu zastupljeni u antologijama i časopisima u zemlji i inozemstvu, prevođen je na trinaest svjetskih jezika. Pjesme su mu uglazbljivane i nagrađivane. Član je nekoliko kulturnih asocijacija: Počasni predsjednik Hrvatskog književnog društva, Društva hrvatskih književnika – Zagreb, Društva hrvatskih haiku pjesnika i počasni član udruženja Nezavisnih bugarskih pisaca, Nacionalne unije pisaca Ukrajine i Akademije Prezent u Skoplju. Pokretač je festivala književnosti “Dani prijatelja knjige” u Rijeci, ” Znanstvenog skupa Petar Kanavelić i Korčula, Umjetničke kolonije Riječ u kamenu i međunarodnog susreta Ante Zemljar na Pagu, haiku festivala Borivoj Bukva u Rijeci, književnih susreta Riječkih književnih jutra…

Siniša Matasović (Sisak, 1980.), piše poeziju, prozu, haiku poeziju, književnu kritiku, a bavi se i uredničkim radom. Nagrađivani je autor pjesama i kratkih priča objavljivan u relevantnim časopisima i medijima u Hrvatskoj i u zemljama okruženja. Član je Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, te predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika Sisačko-moslavačke županije. U sisačkom ogranku MH od 2014. godine moderira i vodi poetska okupljanja poznata pod nazivom “Stihovnica Siska”, a 2019. godine imenovan je glavnim i odgovornim urednikom međunarodnog časopisa za kulturu, umjetnost i književnost  “Alternator”. Od jeseni 2018. godine u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak moderira i vodi književnu tribinu po nazivom ”Siniša Matasović vam predstavlja”. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika književnog časopisa “Balkanski književni glasnik”. Do sada je objavio: “Sisak se uspješno pretvara da spava” (zbirka poezije, 2015.), “Nećak” (roman, 2016.), “Tvoj novi dečko” (zbirka poezije, 2018.), ”Noću za šankom” (zbirka haiku poezije, 2020.).

Zvonimir Grozdić rođen 23. 8. 1972. godine u Zagrebu. Od 2000. godine živi i radi u Lovranu. S pjesmama i kratkim pričama zastupljen je u više zbornika poezije i proze u Hrvatskoj, a i u zemljama okruženja. Radove je objavljivao u relevantnim književnim časopisima i na portalima za književnost, umjetnost i kulturu. Pjesme su mu prevedene na ukrajinski i objavljene u antologiji suvremene hrvatske ironične poezije “Hrvatski pjesnički huligani” koja je nominirana za najbolju pjesničku zbirku u Ukrajini 2018. godine. Za zbirku pjesama “Pigmenti” dobio je nagradu HKD-a “Književno pero”(za zbirku poezije u kategoriji izvan naklade tog društva). Član je Matice hrvatske, zagrebačke pjesničke tribine Jutropoezije i HKD-a. Također je član uredništva književnog časopisa “Alternator”. Objavio je: “Sanjao sam da sam ubio Doca Hollidaya” (Astroida, 2013.; pjesme), “Omlet od odabranih osmijeha” (Bratstvo duša, 2015.; pjesme), “Nuspojave” (DADAnti, 2016.; pjesme), “Pigmenti”(FRiKK, 2018.; pjesme), “Utroba” (Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture, 2019. ; lirsko-prozni zapisi).

Žarko Jovanovski rođen je 1. 7. 1966. u Zagrebu. Diplomirao je umjetničku grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radove je izlagao na brojnim skupnim i samostalnim izložbama. Izdao je deset knjiga poezije (“Hrvatska”, “Jebo mu pas mater i životu”, “Besparica”, “Voliš li ti mene uopće?”, “Viškovi”, “Jebite se svi!”, “Pjesme o tebi, o njoj, svejedno je, ionako sam bio pijan dok sam ih pisao” i “Od poraza do poraza”, “Mislim da se tu više ništa ne da učiniti” i “Egzaltirane karijatide”), zbirku kratkih pripovijesti “Priče o Lenjinu i Staljinu”, te strip album “Mrakci”. Objavljivao je literarne radove u više zbornika i časopisa u Hrvatskoj i inozemstvu, radovi su mu nagrađivani i prevođeni. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu.

Share.

About Author

Comments are closed.