Više nema zaustavljanja i šopinga u Neumu za hrvatske državljane, tko stane završit će u dvotjednoj izolaciji

0

Svi hrvatski građani koji putuju preko Neuma uskoro bi mogli imati problem prilikom prelaska granice ukoliko ne posjeduje putovnicu.

Prema odluci vijeća Ministara BIH koje je proglasilo stanje prirodne i druge nesreće zbog korona virusa za ulazak u BIH hrvatski državljani moraju imati važeću putovnicu na svim graničnim prijelazima. Izuzetak je do sada bio jedino Neum preko kojega se prolazilo samo sa osobnom iskaznicom. Ali to nije jedina novost kada je u pitanju neumski koridor.

Osim što bi osobnu iskaznicu mogla zamijeniti putovnica došlo je do rigoroznije kontrole u samom gradu Neumu, kroz koji je doslovno dopušten samo tranzit jadranskom magistralom. Nikakvo zaustavljanje u Neumu nije dozvoljeno. Ako netko od hrvatskih građana iz bilo kojih razloga stane u Neumu, bilo da se odmori, popije kavu ili kupi burek smatra se da je ušao na teritorij BIH i za njega vrijede odredbe, koje je donijelo vijeće Ministara proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće, a to je da ide u karantenu. Onima koji se zateknu izvan jadranske magistrale ako ih se “uhvati” federalni sanitarni inspektor će izdati rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju u trajanju od 14 dana.

– Hrvatski državljani kao i svi drugi koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu moraju imati putovnicu. Tako je na svim graničnim prijelazima pa i na granici kod Neuma. Građani Hrvatske mogu neometano prolaziti kroz Neuma ali za to moraju imati isključivo valjanu putovnicu – kazala nam je glasnogovornica Granične policije BIH, Franka Vican. Vican je još pojasnila da svi koji putuju prema Dubrovniku kroz Neum trebaju proći za sedam do deset minuta ovisno o gustoći prometa bez ikakvog stajanja ili zadržavanja.

Ako Granična policija BIH bude inzistirala na putovnicama kao jedinoj putnoj ispravi za prolazak kroz Neum, to bi mogao biti veliki problem brojnim Dubrovčanima i Neretvanima, koji nemaju važeću putovnicu. Naime, nakon ulaska Hrvatske u EU većina ovdašnjih stanovnika vadila je samo osobne iskaznice, koje su značajno jeftinije od putovnica i sa kojima se otkako je Hrvatska ušla u EU moglo neometano putovati preko neumskog koridora, jednako kao i prema zemljama EU-a i trećim zemljama u okruženju.

Kako doznajemo trenutačno je za prelazak granica na Kleku i Bistrini dovoljna osobna iskaznica, no to bi se uskoro moglo promijeniti. Za sada sanitarni inaspektori samo pitaju putnike o namjeri putovanja i kada kažu da idu u Dubrovnik ili Pelješac, dakle iz Hrvatske u Hrvatsku mogu neometano proći.

Hoće li li stanovnicima doline Neretve ali i ostalih građanima Hrvatske trebati putovnica na Kleku i Bistrini ili preko Neuma mogu i dalje samo sa osobnom iskaznicom pitali smo u PU Dubrovačko-neretvanskoj odnosno MUP-u RH. Međutim, u šturom odgovoru nam je rečeno da što se tiče hrvatske granične policije nema promjene postupanja na tom dijelu hrvatske granice. Što se pak tiče zaustavljanja u Neumu i eventualnog izdavanja rješenja o izolaciji hrvatskih građanima i MUP-u RH nisu ništa odgovorili uputivši nas na institucije BIH.

Soldo / Slobodna Dalmacija

Share.

About Author

Comments are closed.