UTJEČE LI KORONA NA TRAJEKTNI PROMET IZ PLOČA?

0

Na prvi pogled, na suncem okupanom pristaništu za trajekte u Pločama, koje lokalno stanovništvo ujedno koristi i za šetnicu, ništa se neobično ne događa. Tek pokoji nervozni ljubitelj jutarnje kave pokušava se naviknuti na novi životni režim jer kafići, do prije koji dan prepuni tijekom jutra, sada su zatvoreni. A u tim kafićima vrijeme su kratili i vozači automobila i osobnih vozila, kao i drugi putnici, koji su prometovali na relaciji Ploče – Trpanj.

Na toj liniji četiri puta dnevno vozi Jadrolinijin trajekt Mljet, kapaciteta oko 140 vozila. Iz Ploča kreće četiri puta dnevno, ujutro u 5 i 30, pa u 11 sati, a onda popodne u 14 i 15 sati, te navečer u 19 i 30 sati. Neposredno pred ukrcaj, na obali je desetak velikih kamiona i dvadesetak osobnih automobila. Jedan dio vozača vrijeme do ukrcaja krati u svojim vozilima, čitajući novine ili ispijajući kave, koje se mogu kupiti u lokalnim trgovinama, a drugi dio ipak šeće po rivi, pomiješan s mještanima Ploča. Pitamo ih jesu li zabrinuti zbog koronavirusa i, s obzirom da neki češće prometuju ovom linijom, primjećuje li se pad prometa.

Pločanka Maja, koja je prošetala sa prijateljicom, kaže kako se ne boji korone, a slično razmišlja i legendarni Stanko Sršen, koji već godinama pomaže vozačima u određivanju mjesta za parkiranje. Jure Ljubetić iz Splita djelatnik je jedne teleoperatorske tvrtke, prvi put putuje na ovoj relaciji, pa nam ne može ponuditi tražene informacije. No, zato Vrgorčanin Denis Grljušić već dugo prometuje na relaciji Ploče – Trpanj. U ovo doba godine jednom tjedno, a tijekom ljetnih mjeseci dva puta tjedno, Denis, djelatnik tvrtke Deno-Banja iz Vrgorca, kamionom prevozi brašno za pekare u Orebiću. „Osijeća se da stanje nije normalno i ne treba bez potrebe izazivati sudbinu. Često vozim na ovoj relaciji, ali ne vidim da je došlo do pada prometa. Trebamo znati da je ovo tzv. mrtva sezona i čini mi se da je promet na razini prošlogodišnjega u ovo vrijeme“, kaže Denis, potvrđujući ono što smo već neslužbeno saznali.

Goran Tisanić djelatnik je zagrebačke tvrtke Zoo Habby i iz Splita preko Ploče i Trpnja za Dubrovnik vozi hranu i raznu opremu za kućne ljubimce. Jednom mjesečno Goran opskrbljuje dubrovačke veterinarske stanice, ljekarne, uzgajivače pasa i sl. Teško mu je uspoređivati promet jer ne vozi tako često na ovoj relaciji, ali ga, kako kaže, čudi  da ovdje rade građevinske i druge firme, jer mu je supruga javila kako su takve tvrtke u Zagrebu zatvorene. U svakom slučaju, kako smo neslužbeno doznali, promet na trajektnoj liniji Ploče – Trpanj zasad odolijeva CoV pandemiji, a do prije desetak dana, saznali smo, bio je čak i neznatno veći u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

O ovoje temi možete čitati u novom broju Dubrovačkog vjesnika koji će na pločanskim kioscima biti u petak ujutro!

Comment

Share.

About Author

Comments are closed.