Prvu izliječena osoba u DNŽ-i

0

Oboljelih je 26 kao i jučer, čekaju se rezultati 24 nalaza, imamo prvu izliječenu osobu u Županiji

– U Dubrovačko-neretvanskoj županiji imamo još uvijek stabilnu situaciju u pogledu zaraze od koronavirusa. Imamo 26 pozitivnih kao i jučer s tim da se čekaju nalazi određenih uzoraka poslanih u Zagreb. Građani se dobro pridržavaju mjera propisanih od nacionalnog i županijskog stožera i na tome zahvaljujem. Imamo nažalost jedno kršenje samoizolacije, no ostali građani zaista daju svoj doprinos u ovoj situaciji jer moramo biti svjesni da situacija u kojoj se nalazimo imamo najizloženije i najangažiranije medicinsko osoblje ali mi ostali moramo im i možemo pomoći pridržavajući se svih mjera i uputa. Dakle stabilno, ozbiljno, mislim da je situacija dobra no treba biti oprezan jer se ona može i pogoršati – kazao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Joško Cebalo ponovio je kako je Županiji trenutno ukupna brojka pozitivnih osoba na koronavirus 26.
– Do danas je prema Zagrebu upućeno ukupno 189 uzoraka na analizu i čekamo 24 nalaza koji su jučer upućeni prema Zagrebu. I dalje je sedam hospitaliziranih a 19 ih je u samoizolaciji. Što se tiče karantene i dalje imamo četiri osobe koje su smještene u karantenu. Imali smo i jedno kršenje mjere samoizolacije, nažalost tri smrtna slučaja od posljedica zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Nadam se da će svima nama i to bi dodatan razlog i dokaz što se sve može dogoditi ako ne poštujemo sve one mjere koje su nam zadane od strane nacionalnog stožera – kazao je Cebalo.

– U ovom trenutku u Općoj bolnici Dubrovnik se nalazi sedam hospitaliziranih pacijenata sa dokazanim Covid-19 virusnom infekcijom. Svi su dobrog općeg stanja kako su bili i po dolasku. Imamo još nekoliko pacijenata koji su još uvijek u izolaciji i čekaju nalaze koje ćemo imati tijekom dana. Do sada nije bilo novih slučajeva zaraze mežu djelatnicima bolnice, tu je i dalje jedan kolega koji je dobrog općeg stanja i u samoizolaciji je. Jučer smo imali prvu izliječenu osobu u našoj županiji. To je ženska osoba kojoj je bris uzet 20. ožujka. Četvrta je po redosljedu bila hospitalizirana. Njoj su u 48 sati dva nalaza brisa bila negativna, a tri zadnja dana nije imala ni simptome bolesti tako da je jučer otpuštena na kućnu njegu. I dalje smo poduzeli određene mjere predostrožnosti za svaki slučaj no možemo govoriti o prvoj izliječenoj osobi u županiji – naglasio je .

dr DubrovnikRavnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić naglasio je kako je od početka epidemije do danas obrađeno 234 kontakta.
– Nama je prioritet da ne dođe do grupiranja oboljelih u zdravstvenim ustanovama prije svega bolnici, domovima starijih i ostalim mjestima gdje imamo veći broj ljudi koji su stariji ili slabijeg općeg zdravstvenog stanja – kazao je Lakić.

– Sve odluke koje su donesene provode se i za sada nismo zabilježili veća kršenja tih odluka – kazao je načelnik PU Dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević i naglasio kako je jučer na području cijele DNŽ na punktovima gdje se provodi nadzor poštivanja odluke o napuštanju mjesta prebivališta i boravišta zatečeno samo 14 građana koji nisu imali valjane propusnice.
– Imali smo nekoliko uputa građana o trgovinama građevinskog materijala. Prema prvotnoj odluci trgovine građevinskog materijala su izuzete od zabrane uz uvjet da se radi o maloprodaji i uz prethodnu telefonsku narudžbu – kazao je Pavličević.

Na novinarsko pitanje ima li slučajeva prevare građana i krivotvorenja propusnica Pavličević je kazao kako toga nije bilo te pozvao sve građane ukoliko imaju informaciju ili prime poziv od osobe koja se predstavlja kao djelatnik Crvenog križaili neke druge humanitarne organizacije danam se javi i mi ćemo to ispitati jer svima je u interesu da se takve zloupotrebe spriječe.

Koliko je točna informacija da jedna djelatnica zračne luke koja ima simtome koronavirusa upućena na samoizolaciju a nema uvjete za to.
– Postupak je takav da se hospitaliziraju osobe koje imaju indikaciju za bolničko liječenje. Osobe sa minimalnim simptomima idu na kućnu njegu. Ako je riječ o malom broju pacijenata mi imamo prostor u bolnici za smještaj to nije problem. Da je to došlo do mene svakako bih hospitalizirao takvu osobu koja nije imala uvjete. Mi imamo u pripremi hotel Sumratin koji možemo danas otvoriti ali smo prednost s obzirom na veličinu smještaja dali Studentskom domu koji će biti od ponedjeljka. Ako bude takvih osoba mi smo ispraznili cijela dva kata bolnice u objektu D i oni su upravo za takve pacijente dok se ne riješi ta situacija sa samoizolacijom i moje kolege imaju takvu uputu. Molim građane da mi to prijave – kazao je ravnatelj Bekić i još jednom apelirao:
– Osobe koje su vraćene zbog blagih simptoma ili sumnje na simptome, radi opterećenosti naših kolega koji uzimaju uzorke i dežuraju na Zaraznom da se pridržavaju onog vremena od 10 do 13 sati kada se svaki dan uzimaju uzorci na Odjelu za zarazne bolesti odnosno tu je narančasti šator koji je vidljiv. Tko dođe za uzorak u 14, 15, 20 sati ili bilo koje drugo vrijeme morati će, nažalost, radi specifičnosti uzimanja uzorka biti vraćen sutradan.
Ravnatelj županijskog ZZJZ-a dr. Mato Lakić naglasio je ukoliko postoji nekakav problem mogu se ponovno obratiti epidemiologu koji ih vodi ili nekom od epidemiologa da se vidi o čemu se konkretno radi i što se može napraviti.
Na pitanje hoće li se testiranja osoba pod sumnjom na zarazu ponavljati budući da je utvrđeno da se postojanje zaraze utvrdi tek nakon trećeg testiranja, Lakić je kazao:
– Sve ovisi o kliničkom stanju pacijenta. Ako je pacijent blažeg kliničkog oblika nema potrebe testirati ponovno. Ako je pacijent teškog općeg stanja a test je negativan naravno da se test može ponoviti da bi se potvrdilo radi li se ili ne o zarazi Covidom-19.

Hoće li se sukadno najavi nacionalnog stožera o otvaranju specijaliziranih trgovina na placama, hoće li se otvoriti ribarnica na gruškoj placi, načelnik stožera Cebalo je kazao:
– Još nismo dobili tu odluku kada je pročitamo sigurno da ćemo u suradnji s jedinicama lokalne samouprave razmotriti i odlučili koji se objekti odnosno trgovine mogu otvoriti i na koji način a naravno moraju se poštovati sve one do sada dane upute nacionalnog stožera.

izvor: dubrovacki.hr

Share.

About Author

Comments are closed.